Annons
X
Annons
X

Iranska ambassaden varnar danska politiker och medier

Den iranska ambassaden varnar danska politiker och medier från att lägga sig i presidentvalet i Iran. I ett brev skriver ambassaden att islamiska republiken Iran håller ett skarpt öga på olika länders attityder till utvecklingen i Teheran.

Foto: REUTERS / AP

Blogg

Mellanöstern blogg.svd.se ”Det vackraste jag sett i mitt liv” blogg.svd.se
Foto: YOUTUBE.COM

Youtube

Foto: AP

Perspektiv

Foto: REUTERS

Protesterna i Iran

Tidningen Berlingske Tidene har fått ett brevet av den iranska ambassaden där de bland annat skriver att danska politikers och de danska mediernas ”oansvariga och uppviglande” kommentarer av presidentvalet kommer att få konsekvenser.

Ambassaden menar att medierna och politikerna uttalar sig oansvarigt och piskar upp stämningen

– Islamiska republiken Iran håller ett skarpt öga på olika länders attityder till den aktuella utvecklingen i Teheran och kommer, utan tvekan, att klargöra sin ställning gentemot ansvarslösa och uppviglande kommentarer från regeringar i andra länder.

Annons
X

Det danska utrikesministeriet kallade igår Irans ambassadör till ett möte för att fördöma våld mot demonstranterna.

Men enligt den iranska ambassadören kan varken Danmark eller andra västländer lära iranierna något när det gäller demokrati.

I brevet hävdar ambassaden att demonstranterna i Iran får stöd från andra länder. Och att en del av dem som står bakom oroligheterna försöker utnyttja situationen till att plundra och ” tillfredsställa sina anarkistiska tendenser”

”Det stöd som anarkisterna i Iran får från utlandet och politiker i vissa länder, är förklädd till stöd för demokrati”, står det i brevet.

TT rapporterar att Irans mäktiga Väktarråd avvisar kravet att det omstridda presidentvalet den 12 juni ska göras om, vilket begärts av två av de besegrade kandidaterna.

Landets högsta juridiska instans säger att det inte förekom några större felaktigheter under röstningen, uppger statlig tv.

Samtidigt kräver nu FN-chefen Ban Ki-Moon ett omedelbart stopp för gripanden, hot och användande av våld mot civila i Iran. I ett uttalande från Bans pressavdelning på måndagen heter det att han är bestört över våldet efter valet och uppmanar iranska myndigheter att respektera grundläggande medborgerliga och politiska rättigheter.

Den iranske reformkandidaten Mehdi Karroubi manar till landsomfattande sorgemanifestationer på torsdag till minne av dem som mist livet under demonstrationerna, uppger en medarbetare till Reuters.

– Karroubi uppmanar iranier i hela landet att hålla ceremonier på torsdag för att minnas alla vid demonstrationerna, sade medarbetaren.

Svenskar med iransk bakgrund som befinner sig i landet känner sig hårt pressade att inte säga något, eftersom myndigheterna i Iran gör allt för att strypa tillgången på information.

– Det har riktats starka hot mot så kallade utlandsiranier vilket gör att om jag uttalade mig skulle jag hamna i skottgluggen. Det kan innebära livsfara för mig, säger en svensk med iransk bakgrund på resa i Iran till TT.

Regimen använder sig av avancerad teknologi för att avlyssna och övervaka mobilsamtal. I går avslöjades att nätverksleverantören Nokia Siemens Networks hjälpt till med att installera system som gör detta möjligt.

Bara att ha kontakt med utländska journalister är förknippat med risker. Den svenska riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar (S), som är född i Iran, har slutat ringa till sina släktingar inne i Iran av rädsla för repressalier.

– Jag vill inte höra av mig, jag är rädd för att det skulle skapa problem för dem.

Kabinettssekreterare Frank Belfrage på utrikesdepartementet kallade på tisdagen till sig Irans Stockholmsambassadör för att uttrycka Sveriges oro över vad som nu händer i Teheran.

– Frank Belfrage delgav ambassadören det uttalande som EU-ordförandeskapet gjorde i går om situationen i Iran och sin oro över oroligheterna och bemötandet och framför allt våldet mot demonstranterna, säger Cecilia Julin, chef för press-, informations- och kommunikationsenheten vid UD.

Sverige tillbakavisade också genom UD:s näst högste chef de iranska anklagelserna mot EU och dess medlemsstater om att de skulle delta i en konspiration mot Iran.

Därmed har under två dagar både EU:s avgående ordförandeland Tjeckien och det tillträdande, Sverige, protesterat officiellt mot vad som händer i Iran. På måndagen kallades Irans chargé d'affaires i Prag upp till utrikesministeriet där.

Även Vita huset beklagar bristen på ”rättvisa” som protesterande i Iran upplevt och säger att president Barack Obama har blivit rörd av scenerna när demonstranter och särskilt kvinnor trotsat förtryck.

TT

Annons
Annons
X
Foto: REUTERS / AP Bild 1 av 5
Bild 2 av 5
Foto: YOUTUBE.COM Bild 3 av 5
Foto: AP Bild 4 av 5
Foto: REUTERS Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X