”Irans politiska fångar får inte glömmas bort”

De nya affärsmöjligheterna i Iran får inte leda till att världen blundar för brotten mot de mänskliga rättigheterna. Trycket måste hållas uppe så att Iran slår in på en humanitär väg. Världens makthavare måste kräva att de fängslade människorättskämparna i landet släpps fria. Frige politiska fången Narges Mohammadi. Det skriver en rad debattörer gemensamt.

Under strecket
Publicerad

När det gäller mänskliga rättigheter styrs Iran fortfarande av en hårdför och hänsynslös regim, skriver förfat­tarna.

Foto: Yvonne Åsell
Annons

För två månader sedan hävdes USA:s och EU:s handelssanktioner mot Iran. Iran har uppfyllt sina åtaganden i kärnenergiavtalet med stormakterna, vilket för med sig nya möjligheter. Landet kan börja sälja olja igen och den stora iranska marknaden öppnas för handel. Många svenska och internationella företag vädrar nu morgonluft.

Men de nya affärsmöjligheterna får inte leda till att världen blundar för Irans fortsatta brott mot mänskliga rättigheter. I detta avseende är Iran fortfarande en hårdför och hänsynslös regim. Landets brott mot mänskliga rättigheter är omfattande ­visar Amnestys årsrapport. Yttrandefriheten är fortfarande kraftigt begränsad. Fångar och häktade fortsätter utsättas för misshandel och tortyr och nekas medicinsk vård. Ännu döms människor till att piskas eller stympas offentligt. Många unga riskerar dödsstraff och kvinnor är utsatta för diskriminering, trakasserier, våld och frihetsberövande.

Annons
Annons
Annons