Annons
X
Annons
X

Iran skickar hjälp till Gaza

Iranska Röda halvmånen har beslutat att skicka två fartyg till Gaza med bistånd redan den här veckan, uppger AFP. Samtidigt säger Frankrike och Storbritannien att en internationell utredning av den dödliga israeliska räden mot Gazakonvojen är nödvändig. Och USA letar alternativa vägar.

Av AFP, TT
(uppdaterad)
Foto: ARIEL SCHALIT/AP

– Det ena skeppet kommer att vara lastat med donationer från folket, och det andra med hjälparbetare. Skeppen kommer att skickas till Gaza i slutet av veckan, sade chefen för iranska Röda halvmånen, Abdolrauf Adibzadeh, till nyhetsbyrån Irna i går.

Frankrike och Storbritannien anser att en internationell utredning av den dödliga israeliska räden mot Gazakonvojen är nödvändig, något Israel hittills avvisat.

Frankrike föreslår också att EU tar över kontrollen av fartygslaster avsedda för Gaza, liksom kontrollen vid gränsövergången till Egypten vid Rafah i södra Gazaremsan.

Annons
X

Samtidigt söker USA alternativa sätt att hantera Israels blockad av Gazaremsan, säger den amerikanske vicepresidenten Joe Biden som är på besök i Egypten.

– Vi överlägger med Egypten, och våra andra partner, om nya sätt att bemöta de humanitära, ekonomiska, säkerhetsmässiga och politiska aspekterna av situationen i Gaza, säger Biden

Islamiska konferensen (OIC) - världens största sammanslutning av muslimer - uppmanar nu sina medlemmar att se över sina förbindelser med Israel.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  OIC uppmanar sina medlemsstater att ”ompröva relationerna med Israel, och att ompröva om relationerna ska vara normaliserade.” skrev konferensen efter ett möte i den saudiska staden Jidda. OIC vill också se en FN-ledd utredning av attacken mot konvojen och att Israel ska häva blockaden mot Gaza.

  Flera av OIC:s medlemsstater har diplomatiska relationer med Israel.

  I går släppte aktivisterna bilder från fartyget Mavi Marmara, där nio aktivister dödades. Bilderna visade skräckslagna, blödande och hukande israeliska soldater omgivna av aktivister.

  De israeliska myndigheterna konfiskerade aktivisternas kameror och raderade minneskorten efter att ha gripit aktivisterna och besättningen.

  Ingen av bilderna visar direkt våld, men många visar blodpölar på golv och väggar.

  Samtliga de 19 personer som befann sig ombord på fartyget Rachel Corrie har nu deporterats från Israel, uppger AFP. De fem irländarna på fartyget, däribland Nobelpristagaren Mairead Corrigan Maguire, lämnade Israel med flyg vid 5-tiden på morgonen.

  Paris TT-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Foto: ARIEL SCHALIT/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X