Annons
X
Annons
X

Iran planerar eget inhemskt internet

Iran planerar att koppla upp sina invånare mot ett inhemskt internet. Samtidigt blockeras internationella nätsidor och tjänster.

Av TT

Iran har redan ett av världens mest omfattande internetfilter som hindrar iranierna från att nå en rad webbplatser. Nu kommer även sökmotorn Google och Gmail blockeras, lät en regeringstjänsteman meddela i söndags.

Till att börja med verkade Gmail helt ha blockerats på måndagen, medan Google som helhet bara gick att använda via det mindre säkra webb-protokollet HTTP. Många föredrar Googles tjänster – och i synnerhet Gmail – via det säkrare överföringsprotokollet HTTPS, då datatrafiken är krypterad och myndigheterna alltså har svårare att följa den.

Sedan tidigare är exempelvis Youtube och Facebook blockerade, något som många iranier tror beror på de protester som genomfördes i samband med presidentvalet 2009.

Annons
X

I ett officiellt sms, oklart till vem, påstår dock Abdolsamad Khoramabadi, en av de ansvariga för internetövervakning i Iran, att iranierna har krävt censuren.

”På grund av upprepade krav från folket kommer Google och Gmail att filtreras i hela landet. De kommer att förbli filtrerade tills vidare”, heter det.

Liksom i många andra diktaturer går det dock att kringgå censuren genom att använda sig av programvara som ansluter via VPN (virtual private network).

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X