Iran ökar förtrycket mot kvinnoaktivister

Medan världen är upptagen med Irans kärntekniska program har repressionen mot oliktänkande trappats upp i den islamiska republiken. Kvinnoaktivister och regimkritiska studenter är särskilt utsatta. Samtidigt sker en oroväckande ökning av dödsstraffet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Iranska kvinnoaktivister som bedriver en fredlig kampanj för jämställdhet i lagen lever farligt. Flera gripanden har skett på senare tid och hårda domar har fällts. En av de senast gripna är journalisten och bloggaren Maryam Hosseinkhah som har skrivit i persiska nättidningar om hur lagar i den islamiska republiken diskriminerar kvinnor i fråga om vårdnad, arv och skilsmässor. Enligt den reformvänliga tidningen Sarmayeh anklagas Maryam Hosseinkhah för att bedriva ”propaganda mot systemet”.

Till dags dato har, enligt iranska nättidningar, 40 kvinnor gripits för att de har engagerat sig i den landsomfattande Miljonkampanjen för jämställdhet (en aktion syftande till att samla namnunderskrifter med krav på reformer av kvinnodiskriminerande lagar).

Annons
Annons
Annons