Annons

Jesper Sundén:Riskabel start på 2020 stärker Irans hårdföra falang

I Iran ses Qassem Soleimani av många som en beskyddare av landets säkerhet och självständighet – även av folk som inte alls gillar iranska revolutionsgardet.
I Iran ses Qassem Soleimani av många som en beskyddare av landets säkerhet och självständighet – även av folk som inte alls gillar iranska revolutionsgardet. Foto: Rouzbeh Fouladi/AP

Qassem Soleimanis död innebär ett dråpslag mot Irans utrikespolitiska agenda, men kortsiktigt stärker det sannolikt landets mest hårdföra falang. Nu väntar världen på dess hämnd. Hela regionen riskerar att sättas i brand.

Under strecket
Publicerad

Irans högsta ledare, Ali Khamenei, tillsammans med irakiske Muqtada al-Sadr och Qassem Soleimani i samband med den shiitiska sorgehögtiden Ashura, i september 2019.

Foto: Office of the Iranian Supreme Leader/AP

I Iran ses Soleimani av många som en hjälte och en beskyddare av nationell säkerhet och självständighet. Han växte upp under enkla förhållanden i sydöstra delen av landet. Som 22-åring gick han 1979 med i det nybildade Revolutionsgardet som skulle skydda den iranska revolutionen från en kupp.

När Saddam Husseins Irak gick till attack mot Iran året därpå skickades han till fronten för att förse trupperna med vatten under 15 dagar. I stället stannade han till krigets slut 1988. Vid fronten gjorde han sig känd för sitt mod och sina räder in bakom de irakiska trupperna.

Annons
Annons
Annons