Annons

Iran kan skapa kärnvapenkris

MELLANÖSTERN Den iranska regeringen försöker framställa sig själv som en förkämpe för utvecklingsländerna mot ett befallande och hjärtlöst väst. Inget kunde vara längre från sanningen. Det skriver Storbritanniens utrikesminister William Hague.

Publicerad

Förra veckan sände FN en stark signal till Iran att omvärlden inte kommer att vika undan inför landets vägran att förhandla om dess kärnkraftsprogram. Den 12 juni var årsdagen för presidentvalet i Iran 2009 och de dramatiska scener som följde. De två händelserna skiljer sig åt, men båda ger oss en bild av ett Iran som är isolerat och oense såväl med det internationella samfundet som med den egna befolkningen.

Den iranska regeringen skyller ofta sina svårigheter på omvärlden. Det borde inte lura någon. Den brittiska regeringen är bara en av dem som skulle vilja ha en konstruktiv relation med Iran, ett betydande land med en lång, stolt historia och en dynamisk och ungdomlig befolkning. Ingen är hjälpt av att Irans handlingar exkluderar dem från att rådfrågas i frågor som påverkar landet och regionen och som har betydelse även för oss andra. Det är heller inte till gagn för de miljontals unga iranier som får finna sig i att halka efter på den internationella arenan och inte får använda sin energi och kunskap till sin fulla potential och inte får åtnjuta de rättigheter och den frihet alla människor har rätt till.

Annons
Annons
Annons