Annons
X
Annons
X

Iran släpper amerikansk journalist – efter 18 månader

Iran släpper den amerikanske journalisten och Washington Post-korrespondenten Jason Rezaian tillsammans med tre andra fångar som har dubbelt medborgarskap i Iran och USA.

Av TT
(uppdaterad)
Iranavtalet
[object Object]
Ali Rezaian, bror till den nu frigivne Jason Rezaian, fotograferad vid ett tidigare tillfälle i år. Foto: AP

Uppgiften om Rezaians frisläppande kommer från internationella medier. Frisläppandet sägs ske i "nationens intresse" enligt den allmänne åklagaren i Teheran.

Beskedet kommer samtidigt som den amerikanska utrikesministern John Kerry anlände till Wien där han tillsammans med sin iranske kollega Mohammad Javad Zarif och EU-företrädare ska diskutera de sista detaljerna i kärnteknikavtalet med Iran.

Iran har gått med på att kraftigt reducera sitt kärnenergiprogram i utbyte mot lyfta sanktioner mot landet. Bland annat har Iran eliminerat möjligheterna att få fram plutonium till kärnvapen och dessutom hällt betong i kärnan i tungvattenreaktorn i Arakt.

Annons
X

USA som länge fruktat att Iran har haft som syfte att framställa kärnvapen har varit ett av de länder som varit pådrivande i processen. På mötet väntas nu det Internationella atomenergiorganet bekräfta att avtalet uppfyllts.

Foto: Richard Drew/AP
Annons

Ali Rezaian, bror till den nu frigivne Jason Rezaian, fotograferad vid ett tidigare tillfälle i år.

Foto: AP Bild 1 av 2
Foto: Richard Drew/AP Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X