Annons
Recension

The Post-American WorldIrakkriget Zakarias svarta hål

UTMANARE Efter USA:s höjdpunkt 2002 inleddes en tillbakagång som på sikt kommer att leda till ett maktskifte i den internationella politiken. Det spår CNN-profilen Fareed Zakaria i en läsvärd analys, men på grund av sitt tidigare engagemang för Irakkriget missar han den viktigaste frågan, skriver Erik Åsard.

Under strecket
Publicerad

Det mesta har gått som på räls för Fareed Zakaria. 18 år gammal utvandrade han med familjen från Indien till USA. Efter akademiska studier vid Yale och Harvard, där han tog en doktorsexamen i statskunskap, gjorde han snabb karriär inom journalistiken och blev chefredaktör för tidskriften Foreign Affairs. Idag, vid 44 års ålder, har han samma position på Newsweek International och är en av USA:s ledande proffs­tyckare och framtidsgurus. ­Sedan den 1 juni i år har han ett veckovis återkommande tv-program på CNN kallat Fareed Zakaria GPS (uttytt Global Public Square).

En sådan framgångsrik man i offentligheten måste förstås också skriva böcker, och hittills har det blivit fyra stycken för Zakarias del. Han slog igenom på allvar med ”The Future of Freedom” (2003), som blev en internationell bästsäljare och hittills har översatts till ett tjugotal språk. Nyligen utgav han The Post-American World, som när detta skrivs återfinns på femte plats på New York Times försäljningslista över fackböcker. Den befäster Zakarias rykte som en flyhänt skribent som gärna tar historien till hjälp för att beskriva nutiden och framtidens trender.

Annons
Annons
Annons