Irak svarar inom 48 timmar om missiler

Under strecket
Publicerad
Annons

Washington Från det amerikanska högkvarteret Pentagon meddelas att man iakttagit omfattande irakiska trupprörelser - och från Bagdad kommer uppgifter som tyder på att FN:s krav om att förstöra missiler kan komma att åtlydas.
Det här var bara två inslag i det upptrappade händelseförloppet i den pågående Irakkrisen.
Förhandsuppgifter om chefsinspektören Hans Blix kommande rapport tyder på att slutsatsen blir: fortsatt bristande samarbetsvilja. Enligt brittiska BBC som kommit över en kopia av rapporten skriver Blix att resultat av avväpningen av Irak hittills varit ”mycket begränsat” och att Irak ”kunde har gjort större ansträngningar att leta upp förbjudna vapen eller visat trovärdiga bevis på att de inte längre finns kvar”
De 15 medlemmarna i FN:s säkerhetsråd träffades i går, utan kameror närvarande, för att fortsätta sina överläggningar kring två motstridiga förslag om vad som ska hända härnäst - samt om ett nytt kompromissförslag från Kanada om en fastlagd deadline.
Ryssland och Kina tros nu avstå
från ett veto mot en andra resolution.

George W Bush höll ett tal i onsdags kväll där han motsade spekulationerna om att kaos torde utbryta i Mellanöstern efter ett eventuellt krig. Tvärtom, sade han i en mer långtgående förklaring än tidigare, skulle ett befriat Irak utlösa en demokratiseringsprocess i hela regionen.
Hans Blix gav Irak till lördag, den 1 mars, att göra sig av med robottypen al-Samoud 2 som bedömts överskrida godkänd räckvidd. Efter nära en vecka kom svaret att Irak granskar kraven ””på största allvar”” via en hög tjänsteman till nyhetsbyrån Reuters. Bagdad utlovade dessutom ett svar inom 48 timmar.
Pentagon bekräftade samtidigt nyhetsrapporter om att de mest omfattande trupprörelserna på flera år iakttagits i Irak. Tunga enheter ur det Republikanska gardet tros vara på väg från posteringar i norr för att koncentreras kring Saddams födelsestad Tikrit och Bagdad. Detta anses tyda på att Saddam Hussein kan ge upp försvaret av delar av landet - och istället förbereda trupperna för
gatustrider i jättestaden Bagdad.

Annons
Annons
Annons