X
Annons
X

”Irak och kurdiska regionen behöver lösa sina kriser”

Kurdernas framsteg och frihet är beroende av demokratins befintlighet i Mellanöstern. Beslutet om att hålla en folkomröstning under rådande omständigheter är ett dråpslag mot demokratins möjligheter att utvecklas i området, skriver Roshna Gilli i en slutreplik.

Kurdiska militära styrkan Peshmerga, vid det område som bildar gräns mellan kurdiska självstyret i norr och Irak i söder.
Kurdiska militära styrkan Peshmerga, vid det område som bildar gräns mellan kurdiska självstyret i norr och Irak i söder. Foto: Hussein Malla/AP

Joar Forsell framhåller i sin replik (7/9) att flera av mina invändningar mot det kurdiska självstyret i norra Irak är rimliga, men samtidigt är de inte goda skäl för att bojkotta omröstningen. Detta trots att beslutet om att hålla en folkomröstning har fattats av en illegitim president. Utan vare sig det kurdiska parlamentets medgivande eller den irakiska centralregeringens stöd. Folkomröstningen saknar sedermera även stöd från internationella samfundet, däribland FN, vilket bland annat medför en avsaknad av en oberoende valinspektion. Den saknar därför samtliga förutsättningar för en rättssäker och legitim folkomröstningsprocess. Förberedelserna inför folkomröstningen som planeras att hållas den 25 september har dessutom inletts med ökade attacker mot valfriheten, yttrandefriheten och tryckfriheten. Friheter som är grundläggande i ett demokratiskt val och något som Liberalerna menar sig värna om. Det kurdiska folkets rätt till självständighet är rättfärdig. Men de bristande faktorerna gör att valet inte är det.

Kurdiska militära styrkan Peshmerga, vid det område som bildar gräns mellan kurdiska självstyret i norr och Irak i söder.

Foto: Hussein Malla/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X