Annons
X
Annons
X

Ipredmål på väg till EU-domstolen

Bredbandsoperatören Ephone behöver ännu inte lämna ut identiteten på personen bakom en server med ljudböcker. Det första Ipredmålet, sedan den nya lagen infördes, kan vara på väg till EU:s domstol för avgörande - en process som kan ta åratal.

Av TT
(uppdaterad)

Ephone och fem bokförlag har fått möjlighet att yttra sig om det är nödvändigt att skicka målet för förhandsavgörande i EU-domstolen, enligt ett beslut i Högsta domstolen. Parterna får också möjlighet att yttra sig om ett utkast till en sådan begäran.

Daniel Westman, fildelningsjurist vid Stockholms universitet, gör bedömningen att Ephonemålet nu är halvvägs till Luxemburg efter HD:s beslut.

– Det måste man nog säga, det tror jag helt klart. Uppenbarligen har HD gjort någon preliminär bedömning och kommit fram till att det mesta lutar åt att frågan ska skickas till Luxemburg.

Annons
X

Magnus Nytell, vd för ljudboksförlaget Bonnier Audio, är överraskad.

– Oväntat att det blev så här. Det är klart, det är en ny lagstiftning. Det är viktigt hur foten sätts ner åt olika håll eftersom det får effekter för framtiden. Vi tyckte det var ganska självklart att vi skulle få ut ip-nummer och att vi därmed kunde gå vidare, säger han.

Bo Wigstrand, vd för Ephone, ser Högsta domstolens beslut som en seger. Ephone har tidigare begärt att EU:s domstol i Luxemburg ska få avgöra saken.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi gör bedömningen att det nu är klart att den här frågan kommer att skickas till Luxemburg. Och om EG-domstolen tar upp det kommer det betyda att man får se över hur Ipredlagen används i Sverige, säger Wigstrand.

  TT: Räknar du med att aldrig behöva avslöja identiteten på din kund för bokförlagen?

  – Jag kommer att begravas med den. Man ska inte ta ut jättemycket i förskott men det här visar att man inte kan ha lagar där privatspanare ska göra den här typen av undersökningar. Det ska polisen göra, säger Wigstrand.

  Bokförlagen förlorade i hovrätten men fick prövningstillstånd i Högsta domstolen.

  Bokförlagen har krävt ut identiteten bakom ett ip-nummer från bredbandsoperatören Ephone. Bokförlagen hävdar att det fanns ljudböcker på en server och att de var tillgängliga för nedladdning för allmänheten.

  Bokförlagen fick rätt i tingsrätten men förlorade med minsta möjliga marginal i hovrätten.

  Kärnfrågan i hovrätten var om ljudböckerna på servern verkligen varit tillgängliga för allmänheten. Hovrätten ansåg att bokförlagen inte kunde bevisa det.

  Ephone och ljudboksförlagen ska ge sina svar till HD före den 5 juli. Om frågan sedan skickas vidare till EU:s domstol kan det ta lång tid innan frågan slutligen avgörs.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X