Annons
X
Annons
X

Ipredator flygfärdig till helgen

Pirate Bay-grundarnas anonymiseringstjänst Ipredator kan börja fungera i skarp version redan till helgen. Då skickas inbjudningar ut till de 170 000 personer som står i kö för att dölja sin identitet på nätet.

Foto: SCANPIX ARKIV

Tjänsten utlovades redan för någon månad sedan men har dragit ut på tiden. Men nu betatestar omkring 13 000 personer tjänsten och sedan är det dags för alla dem som väntar på att få gömma sitt ip-nummer med Ipredator. Allt fler betatestare har släppts på och piraterna bedömer nu att tjänsten är så stabil att den är mogen för lansering i full skala.

Peter Sunde som är The Pirate Bays talesman är själv överraskad över det stora intresset.

– Det är imponerande siffror och det skrämmer mig. Jag skulle hellre se att man kunde slippa den här typen av tjänster men de nuvarande Stasiregimerna gör dem nödvändiga, säger Sunde till TT.

Annons
X

Priset kommer att ligga i storleksordningen 40–50 kronor i månaden. Bakom tjänsten ligger främst de tre fängelsedömda piraterna Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij, men också ett kluster av andra personer som hjälper till.

– Det ska startas en stiftelse som ska ta emot pengarna och vinsten kommer att gå till internetprojekt, säger Sunde som understryker att Ipredator inte kommer att lagra någon information om användarna.

Tjänsten ska genomföras i samarbete med Trygghetsbolaget i Lund som ligger bakom den kommersiella anonymiseringstjänsten Relakks. De två tjänsterna ska ha en gemensam kundtjänst.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – En anledning att vi vill jobba med dem är att vi inte kan ha en egen kundtjänst. Vi har egen maskinpark men vi använder deras plattform, säger Sunde.

  Maskinerna kommer också att vara placerade i Sverige för att minska risken för övervakning från FRA, enligt Sunde.

  Till SvD.se säger Peter Sunde i en skriftlig kommentar att tjänsten redan räknas som live, men att den blir öppen för nyregisteringar under juli.

  Vilka riktar sig tjänsten till?

  – Alla som vill känna sig trygga att de inte blir övervakade i onödan av såväl stat som privatpoliser, eller för den delen sajtägare, säger Sunde till SvD.se.

  Henrik Pontén, jurist på Svenska Antipiratbyrån, har tidigare sagt till SvD.se att han inte är oroad över Ipredator. Det har funnits flera liknande tjänster som lagts ner eftersom användarna övergivit dem efter ett tag, hävdar Pontén.

  Peter Sunde är dock av en annan åsikt.

  – De flesta sådana tjänster fungerar. Det är inte raketvetenskap, direkt.

  Pirate Bay

  svd.se

  It och integritet

  twitter.com

  och TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X