Annons
X
Annons
X

Första fildelningsfallen till rätten i morgon

Från och med 1 april har skiv-, film- och spelbolagen rätt att själva jaga fildelare när den omtalade IPRED-lagen träder i kraft.
Redan vid lunchtid väntas de första fallen nå tingsrätten. Men fildelare som SvD talat med är inte oroliga.

Maria Hermansson, 21 år, kommer inte ändra sina nedladdningsvanor på grund av den nya lagen.
Maria Hermansson, 21 år, kommer inte ändra sina nedladdningsvanor på grund av den nya lagen. Foto: CATA PORTIN

Diskussionerna kring IPRED-lagen har hittills samlat två läger: Nöjesindustrin som vill stoppa illegala fildelare – och fildelarna som menar att IPRED-lagen kommer att användas för att utpressa användarna.

Ifpi, skivbolagens intresseorganisation, som bland annat företräder mediejätten Sony BMG, tänker redan i morgon använda sig av möjligheten att begära ut uppgifter om fildelare i domstol.

– Vi kommer påbörja bevisinsamlingen direkt, säger Lars Gustafsson, vd för svenska Ifpi.

Annons
X

– Man räknar med att det kommer bli 400–800 ärenden per år, med begäran om att få ut uppgifter om vem som har ett visst abonnemang, säger Stefan ­Johansson, kansliråd på justitie­departementet och en av dem som arbetat med lagförslaget.

Hittills har det inte varit tillåtet att spåra IP-numren till enskilda personer – vilket ändras i och med att IPRED-lagen träder i kraft.

Men Ifpi och Antipiratbyrån har tillsammans sedan tidigare ett ”undantag” utfärdat av Datainspektionen som säger att de – till skillnad från de flesta andra myndigheter och organisationer – har tillstånd att registrera IP-nummer för att kunna spåra de som sprider upphovsrättsskyddat material på internet.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Information insamlad före första april får dock inte användas i domstol.

  Enligt Lars Gustafsson har Ifpi redan ”väl uppbyggda rutiner” för att komma åt fildelares IP-nummer och man säger sig varken behöva förstärka med extra resurser eller personal.

  – I första hand handlar det om att komma åt de stora uppladdarna men även de som fildelar i mindre omfattning riskerar att bli föremål för det här. Att bara släppa ut en film eller skiva kan ju fortfarande orsaka rättighetshavarna stor skada, säger Lars Gustafsson.

  Inte heller medie-jättarna Universal eller Warner Bros säger sig ha avsatt resurser eller personal för att jaga fildelare.

  Med bara timmar kvar till lagens införande betonar båda hellre information och lagliga alternativ framför domstolar och straff.

  – Syftet är inte att sätta dit en massa människor utan att få tillbaka upphovsrätten, säger Universals vd Per Sundin och listar företagets tre huvudmål: att hjälpa till att ta fram lagliga alternativ, att informera om vad som gäller och att få tillbaka respekten för upphovsrätten.

  – Om en människa aldrig får böter när hon gör fel, fungerar det inte. Vi tänker använda oss av den här lagen för att visa att det kan ge konsekvenser med illegal fildelning.

  Hos filmbolaget Warner Bros ha man valt en aningen mer defensiv taktik och svenske vd:n Lars Håkansson talar hellre om information och förebyggande satsningar.

  Han är dock fast besluten om att det faktum att Sverige blivit en av huvudaktörerna på den globala fildelningsmarknaden måste hindras.

  Lars Håkansson tror istället på direktkontakt med fildelarna.

  – Om vi ser att ett IP-nummer laddar ner ett antal filmer kan vi skicka brev hem till dem där vi kan upplysa personerna om att det här är olagligt, och istället rekommendera legalt alternativ.

  Hur mycket tålamod har ni?

  – Vi har lite tålamod mot de som stjäl filmer och distribuerar innan de kommer ut på marknaden. Det vi tjänar mest på är att få kunderna att vilja se filmer, men att betala för dem, säger Håkansson.

  Sam Sundberg, SvD-medarbetare och författare till ”Piraterna - de svenska fildelarna som plundrade Hollywood”, tror att fildelningen kommer att minska något när Ipred träder i kraft.

  Vad lagen får för effekt på längre sikt beror på hur lätt det blir för rättighetshavarna att få ut uppgifter om fildelare, menar han.

  – Blir det väldigt enkelt för Antipiratbyrån och Ifpi att få ut de här uppgifterna så att de kan skicka ut varningsbrev i stora mängder, då kan det säkert ha en viss avskräckande effekt.

  Ingen av de fildelare som SvD har talat med är särskilt orolig över den ökade risken att åka fast. På ett kafé i Stockholm sitter Maria Hermansson, 21, framför sin dator och pluggar. Hon laddar ner musik någon gång i månaden och tror inte att hon kommer ändra sina nedladdningsvanor på grund av Ipred.

  – Vill jag ha en speciell låt tror jag inte att den kommer att stoppa mig. Men visst skrämmer det upp en om man skulle kunna få betala flera tusen kronor i böter, säger hon.

  Den som gör sig skyldig till illegal fildelning kan bli skyldig att betala skadestånd, oklart hur mycket. Den fildelare som förlorar en rättsprocess kan bli tvungen att stå för rättegångskostnaderna, vilket oroar Sam Sundberg.

  – Det ger ju ett utrymme för att folk kan känna sig tvingade att betala böter om en organisation kommer efter dem med krav på det, även om de känner att de inte har gjort något fel, säger han.

  Läs mer om Ipred-lagen svd.sesam.se
  Annons
  Annons
  X

  Maria Hermansson, 21 år, kommer inte ändra sina nedladdningsvanor på grund av den nya lagen.

  Foto: CATA PORTIN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X