Annons
Aktieanalys

Fredrik Östlind/Daniel Svensson:IA Industriarmatur: IPO-guide för noteringen

Lönsamt mikrobolag med en nischprodukt för ägare av elnät som huvudnummer. Kundlista med bland andra Vattenfall som imponerar. Det gör inte förpackningen av introduktionen eller prislappen.

Publicerad

SvD Börsplus siktar på att ha Sveriges bästa och mesta bevakning av börsnoteringar.

Flödet av nya bolag är dock så skiftande att vi inte kan göra fullskaliga analyser av dem alla. För utvalda IPO-er publicerar Börsplus därför ett förenklat analysformat som kommer i två delar.

1. Prospektet granskas enligt Börsplus ramverk ”IPO-guiden”. Fokus är att granska själva noteringen och villkoren för den snarare än själva bolaget. Förutom basfakta som man vill veta om varje börsnotering så söker vi aktivt efter det vi valt att kalla för ”varningsflaggor”. (En varningsflagga är inte en stoppskylt. Även IPO-er med varningsflaggor är ofta värda att teckna.) IPO-guidens granskning syftar till att du som investerare ska slippa ödsla tid på att leta efter basfakta eller slamkrypare i prospektet. Istället kan du lägga fokus på att fundera på själva bolaget och verksamheten.

Annons

2. Börsplus reflektioner och magkänsla för börsnoteringen. Det handlar om några korta eller längre reflektioner efter en översiktlig titt på bolaget och värderingen.

IPO-guide till IA Industriarmatur

Bolaget i korthet

Göteborgsbolaget IA Industriagentur utvecklar produkter för energisektorn. Huvudprodukten kallas IA SIPP och är en smart pump-lösning för transformatorstationer. Kunderna är elnätägare som Vattenfall och Ellevio. Bolaget gör nu en notering och nyemission, som tillför 6,1 Mkr, för att satsa mer på försäljning och produktutveckling. Målet är att växa minst 15 procent per år med över 15 procent i marginal (Ebitda). Mer finns att läsa i prospektet här.

IPO-GUIDEIA Industriarmatur
ListaSpotlight
Omsättning rullande tolv månader35 Mkr
Antal anställda13
Teckningskurs17,00 kr
RådgivarePartner FK
Storlek på erbjudande7 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde efter IPOCirka 67 Mkr
EmissionskostnadCirka 1 Mkr (14,0% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO*19%
Investerare som ska teckna i IPOJohan Rask, Jörgen Hentschel, Göran Nordlund (19% i åtagande)
Garanter-
Varningsflaggor**Två varningsflaggor
Sista teckningsdag2018-05-25
Beräknad första handelsdag2018-06-11 (17 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Några reflektioner runt IA Industriarmatur

Intrycket av IA Industriagentur är att bolaget drivs seriöst av erfaret folk och att kundlistan, med namn som Vattenfall, imponerar. Även siffrorna är i sin ordning – i alla fall så långt tillbaka som bolaget visar upp i prospektet vilket är 2017 och 2016. Innan dess är det mer mörkrött (se allabolag).

Förra året växte intäkterna 11 procent till 33 Mkr och rörelsemarginalen var drygt 10 procent exklusive cirka 3 Mkr i form av goodwillavskrivningar. Även 2016 tjänade bolaget pengar räknat på så vis. Första kvartalet i år var också bra med över 60 procent i tillväxt och förbättrat resultat.

Insiders äger mycket aktier vilket är positivt. Största ägare är de som tog fram den nuvarande huvudprodukten, IA SIPP, som såldes till IA Industriagentur 2007. Det är vd:n och en ledamot i styrelse som ihop äger en tredjedel av aktierna. Vi noterar en del välkända västkustska investerarnamn i ägarlistan. Duon bakom Opus Group, Magnus Greko och Jörgen Hentschel (också i IA:s styrelse), och Göran Nordström exempelvis.

Svagheter då? Det finns några.

Huvudproduktens potential är svårsynad. Det rör sig om en nischapplikation för ägare till elnät som Vattenfall (längre beskrivning i faktarutan nedan). Den har sålt bra i Sverige och potentialen verkar nu ligga i att öka försäljningen på nya marknader som Norge och Tyskland. Kundlistan inger som sagt förtroende, men att IA sålt produkten sedan 2005 antyder att det tar tid att lyckas och att marknaden kanske inte är så stor.

Erbjudandet har en lite irriterade förpackning. Det är mycket fokus på Internet of things och att IA Industriagentur utvecklar uppkopplade produkter och en IoT-plattform. Hade det inte räckt med att notera att en femtedel av intäkterna kommer från övervakning av de installationer man gjort? Ofta är det så att ju mer energibolag ägnar åt modeord som IoT desto mer bör man dra öronen åt sig.

Värderingen. IA får ett börsvärde på 67 Mkr. För det får man en nettokassa på 6 Mkr och en rörelse som tjänar cirka 4 Mkr (ebita) och omsätter 35 Mkr i årstakt. Prislappen på EV/Sales 1,7 och EV/Ebita 15 är inte särskilt rabatterad för ett mikrobolag utan noterad historik.

Börsplus magkänsla

IA Industriagentur har en del inslag som ger förutsättningar för en okej introduktion. Rörelsen är vinstgivande med växande försäljning. Bolaget är uppbackat av investerare som lyckats bra förr. Prislappen är dock inte så väldigt tilltalande. Kanske hade det varit bättre att som exempelvis Awardit sätta en rejäl rabatt för att få en lyckad start? Vi utesluter ändå inte en sådan men skulle i första hand följa bolaget från sidlinjen en tid snarare än att teckna nu.

Annons
Annons
Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons