Annons
X
Annons
X

Iphone 5: Bättre – men också större

Den efterlängtade mobiltelefonen kom till slut. Efter att vid förra produktlanseringen gjort alla världens mobilintresserade lite besvikna (då “bara” 4S-versionen lanserades), släpptes i kväll den nya Iphone 5.

Apples nya mobiltelefon Iphone 5 är gjord i ett enda stycke metall, så kallad “unibody”. Designen i övrigt påminner mycket om de tidigare modellerna Iphone 4 och Iphone 4S.
Apples nya mobiltelefon Iphone 5 är gjord i ett enda stycke metall, så kallad “unibody”. Designen i övrigt påminner mycket om de tidigare modellerna Iphone 4 och Iphone 4S. Foto: JEFF CHIU

Största förändringen i den nya mobiltelefonen är att den har en större skärm än sina föregångare. Retina-skärmen, teknik som redan finns i tidigare Iphone-modeller, är 4 tum stor och har en upplösning på 1136 x 640 pixlar. Men den nya telefonen är också större än sina föregångare, omkring en centimeter högre och lika bred som Iphone 4S.

Den nya telefonen ska också enligt Apple vara tunnast bland sina konkurrenter, endast 7,6 millimeter “djup”, vilket gör den något lättare än sina föregångare, nu 112 gram tung. Till det sitter en förbättrad kamera med panoramafunktion och ansiktsigenkänning i Iphone 5. Marknadschefen Philip Schiller visade även bland annat upp Apples nya kartfunktion, som ersätter Google Maps, och som lanserades redan på utvecklarkonferensen WWDC.

• LÄS MER:
Apple större än samtliga PIGS-bolag tillsammans
• LÄS MER:
It-jättar laddar för höstens bataljer

Annons
X

Den nya telefonen beskrevs av marknadschefen som en “juvel”. Men nyheterna i den nya telefonen lämnade en del att önska för den svenska marknaden. Till exempel kommer den nya Apple-luren inte att stödja LTE/4G i Sverige, vilket är standard bland flera av konkurrenterna.

Apple hävdar att batteritiden på nya Iphone 5 är bättre än på 4S. Samtalstiden är densamma på åtta timmar, men 3G-surf ökar från sex till åtta timmar. Samma gäller för LTE-surf.

Börsen tog emot den nya telefonen med ro. Vid beskedet dök först aktien men återhämtade sig omedelbart och handlades strax innan stängning ungefär 1,3 procent upp. Apple befäster sin position som världens största bolag.


BÖRS:
Så tog börsen emot nya Iphone 5

Sedan Apple lanserade sin första mobiltelefon 2007 har det sålts över 243 miljoner exemplar av telefonen. Och analytiker tror att den nya telefonen kommer att sälja i tiotals miljoner exemplar. Och om man ser tillbaka på tidigare Iphone-släpp så kommer det att både tältas och köas till Apple-butikerna när telefonen släpps nästa vecka. Enligt Schiller skeppas telefonen först till butiker i USA, England, Tyskland, Australien, Hong Kong och Singapore. Sverige får vänta ett par dagar, lanseringen här är satt till den 28 september.

Fotnot: På samma föreställning lanserades även nya operativsystemet IOS 6, som släpps den 19 september för Iphone 4S, 4, 3GS, nya Ipad, Ipad 2 och Ipod Touch. Och en uppdaterad version av Ipod Nano och Ipod Touch i flera färger.


LÄS MER:
Nliv.se direktrapporterade från San Francisco

• LÄS OCKSÅ:
Nya Iphonen får oss att glömma allt annat
• QUIZ:
Vad vet du om Apple?

Följ Apple på börsen http://bors-nliv.svd.se/index.php/detail/index/75250 Direktrapporten från San Francisco svd.se
Annons
Annons
X

Apples nya mobiltelefon Iphone 5 är gjord i ett enda stycke metall, så kallad “unibody”. Designen i övrigt påminner mycket om de tidigare modellerna Iphone 4 och Iphone 4S.

Foto: JEFF CHIU Bild 1 av 7
Foto: ERIC RISBERG Bild 2 av 7
Foto: ERIC RISBERG Bild 3 av 7
Foto: ERIC RISBERG Bild 4 av 7
Foto: JEFF CHIU Bild 5 av 7

Apples vd Tim Cook under lanseringen av Iphone 5.

Foto: BECK DIEFENBACH Bild 6 av 7
Foto: BECK DIEFENBACH Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X