Annons

IPCC: Stora förändringar i jordbruket behövs

Ska vi ha en chans att nå klimatmålen måste det ske ändringar i hur vi producerar livsmedel och vad vi äter, enligt ny rapport från IPCC. Arkivbild
Ska vi ha en chans att nå klimatmålen måste det ske ändringar i hur vi producerar livsmedel och vad vi äter, enligt ny rapport från IPCC. Arkivbild Foto: Fredrik Sandberg/TT

För att kunna nå klimatmålen måste vi ändra våra matvanor och ställa om produktionen av livsmedel, manar FN:s klimatpanel.

– Det finns en väldigt stark koppling mellan klimatfrågan och hur vi använder marken, säger Markku Rummukainen, Sveriges representant i IPCC.

Under strecket
Nønne Schjærff Engelbrecht / TT
Publicerad

Jordbruk och annan markanvändning står för 23 procent av människans utsläpp. Räknar man in utsläppen för att förbereda och bearbeta matproduktionen är siffran 37 procent, enligt en ny rapport från FN:s klimatpanel (IPCC). Rapporten är den mest omfattande i sitt slag.

– Ska vi nå klimatmålen är det nödvändigt att den globala markanvändningen blir hållbar, att dess klimatpåverkan minskar, vilket utöver klimatnyttor bidrar till livsmedelssäkerheten, bevarar ekosystem, ger energisäkerhet och motverkar fattigdom, säger Markku Rummukainen.

Annons
Annons
Annons