Annons
X
Annons
X

Ipad kan minska barnens ordförråd

Brittiska forskare varnar för att barnen i Ipadgenerationen kommer få ett betydligt mindre ordförråd än tidigare generationer. Bristen på verbal kommunikation gör nämligen att deras hjärnor lär sig färre ord, skriver The Telegraph.

En sexåring testar läsplatta i San Francisco.
En sexåring testar läsplatta i San Francisco. Foto: SCANPIX

Yngre kommunicerar alltmer via datorer och läsplattor, och går därmed miste om att få höra verbala ord. Att ära sig orden på visuell väg istället för att höra dem uttalas får dock konsekvenser, menar forskare från Institutionen för psykiatri på King's College i London. I en ny studie har 27 försökspersoner fått sina hjärnor scannade samtidigt som de fick lära sig nya påhittade ord, skriver The Telegraph. Forskarna har upptäckt att vägen till att förstå och lära sig nya ord är genom att först höra dem – och sen försöka verbalt uttala orden själv.

– De ord de ser är visuella och inte verbala, så det är mycket troligt att det kommer sluta med att de lär sig färre ord än tidigare generationer, säger Marco Catani från institutionen för psykiatri på King's College till Daily Mail, enligt tidningen.

Den ständigt växande användningen av mobiltelefoner, datorer och andra sorters pekskärmar hämmar med andra ord barnens verbala utveckling, om man får tro forskningen. Experterna menar att den typen av kommunikation går stick i stäck med hjärnans sätt att lära sig språket, som bygger på att lyssna, repetera och konversera. Forskaren Marco Catani uppmanar vuxna till att inte enbart främja barnens umgänge med paddor, utan även se till att kommunicera på ett gamla beprövat sätt så mycket det går.

Annons
X

– Denna forskning förstärker vikten av att fortsätta att underhålla den muntliga traditionen och prata med våra barn, säger han enligt The Telegraph.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

En sexåring testar läsplatta i San Francisco.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X