Annons
X
Annons
X

IOK kan få fyra svenskar

Göran who? Tja, dialekten går inte att ta fel på. Han är klockren göteborgare, advokat, seglare och om inget oförutsett händer blir Göran Petersson, 67 år, också snart fjärde svensk i IOK.

GÖRAN PETERSSON, 67, HOPPAS BLI INVALD I INTERNATIONELLA OLYMPISKA KOMMITTÉN: DET SKULLE VARA JÄTTEROLIGT

Ingen församling i idrottsvärlden har samma status som IOK. Ingen annan har heller lika mycket makt – och redan i dag sitter tre svenskar där:

• Dopingprofessorn Arne Ljungqvist har varit med sedan 1994.

• Sveriges olympiska kommittés generalsekreterare Gunilla Lindberg har suttit där sedan 1996.

Annons
X

• Forna skidesset Pernilla Wiberg blev invald 2002.

För den stora allmänheten är han i det närmaste helt okänd – men i seglingskretsar är han ett aktat namn. Göran Petersson har varit ordförande för det internationella seglingsförbundet, Isaf, sedan 2004 och sitter i styrelsen för de olympiska sommarsporternas organisation.

– Det skulle vara jätteroligt att bli invald. Det är ingenting jag har strävat efter, men visst, det är ju ett väldigt högt betyg till Sverige som idrottsland, säger Göran Petersson.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han är föreslagen av IOK:s mäktiga exekutivkommitté att ta en av de platser i IOK som tillfaller de internationella förbunden. IOK röstar om att välja in honom och fem andra kandidater – däribland Danmarks kronprins Frederik – nästa vecka.

  De som nomineras brukar väljas in, men Göran Petersson är ändå lite nervös inför omröstningen. Nationaliteten kan ställa till det hela:

  – Ja, det kan vara ett problem. Det kanske finns de som tycker att det sitter för många svenskar i IOK redan. Det kommer att bli spännande, men livet går ju vidare även om jag inte blir invald, säger han.

  Göran Petersson har också haft en central roll i kampen om vilken stad som ska få sommar-OS 2016. Han ingick i IOK:s lilla utvärderingskommission som reste runt och granskade de fyra kandidatstäderna i våras.

  – Det var kul. Jag har aldrig träffat så många guldmedaljörer som då, men den som stack ut mest av alla var Pelé. Det var fantastiskt att få träffa honom, säger Göran Petersson.

  Nu sitter inte de olika medlemmarna som representanter för sina respektive länder i IOK, tvärtom.

  IOK har en blandning av ledamöter. En del – som Gunilla Lindberg och Arne Ljungqvist – sitter på personliga mandat. Andra som Pernilla Wiberg sitter som representanter för de aktiva eller för förbunden.

  Men ändå: Jätteländer som Kina, USA, Japan, Tyskland och Brasilien har bara två platser i IOK.

  Om Göran Pettersson väljs in har Sverige dubbelt så många – åtminstone tills

  Pernilla Wiberg slutar efter vinterspelen i Vancouver 2010.

  – Det är ett rekord och det kommer aldrig att hända igen. Det skulle vara helt unikt, säger Gunilla Lindberg.

  Även Schweiz har fyra IOK-medlemmar. Ännu värre är dock Italien med fem.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X