IOK-delegat hotas av uteslutning efter BBC-avslöjande

På agendan står valet av arrangörsstad för sommar-OS 2012. Men det är anklagelser om mutbrott som åter står i fokus när Internationella olympiska kommittén, IOK samlas nästa vecka i Singapore. I centrum för mutmisstankarna: den bulgariske IOK-medlemmen Ivan Slavkov som hotas av uteslutning.

Under strecket
Publicerad
Mutmisstänkte IOK-medlemmen Ivan Slavkovs öde avgörs i en omröstning nästa vecka.

Mutmisstänkte IOK-medlemmen Ivan Slavkovs öde avgörs i en omröstning nästa vecka.

Annons

Sofia
För bara två månader sedan valde IOK:s vicepresident, sydkoreanen Kim Un-Yong, att självmant lämna IOK. Orsaken stavades mutbrott och en dom som förkunnade att Un-Yong försnillat nära fyra miljoner US-dollar av det internationella taekwandoförbundets pengar. Justitiedepartementet i Sydkorea meddelade i måndags att Kim, som dömts till två års fängelse, kommer att släppas ur fängelset tillsammans med 709 andra fångar. De får en prövotid utanför murarna. Genom att sydkoreanen på eget initiativ valde att lämna IOK kommer frågan inte att behandlas på IOK:s möte i Singapore den 6 juli.

En som däremot inte kommer lika lättvindigt undan utan tänker slåss för sin överlevnad i den olympiska sfären är Ivan Slavkov.
Situationen för bulgaren är minst sagt prekär. Slavkov smygfilmades förra året för BBC:s dokumentärprogram Panorama när han erbjöds pengar för att rösta på London i omröstningen om sommar-OS 2012.
Bandupptagningarna visar hur BBC:s reporter – under täckmantel som lobbyist – och Slavkov utan omsvep diskuterar hur röster kan köpas inför omröstningen om sommar-OS 2012 på ett hotellrum i centrala Sofia.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons