Testa något nytt på kanelbullens dag

Baksugen? Ta vara på höstens äpplen eller baka en kanelbullesockerkaka till kanelbullens dag den 4 oktober. Recepten är hämtade ur Kaka på kaka av Camilla Hamid.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette
Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette
Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette
Recepten är hämtade ur Kaka på kaka av Camilla Hamid, Bonnier fakta.

Recepten är hämtade ur Kaka på kaka av Camilla Hamid, Bonnier fakta.

Foto: Ulrika Pousette
Annons
Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette

Kanelbullesockerkaka

Foto: Ulrika Pousette

10—12 bitar

  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk, 3%
  • 3 stora ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • En nypa salt

Kryddblandning

  • 1⁄2 dl strösocker
  • 1⁄4 dl brun farin strö
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform, cirka 23 cm i diameter med smör.
2. Smält smöret till smeten i en kastrull på låg värme. Rör ner mjölken och ställ åt sidan.
3. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt med en elvisp i en bunke. Blanda de torra ingredienserna noggrant och vänd sedan försiktigt ner dem till en jämn smet med en slickepott. Vänd slutligen in smörblandningen noggrant men varsamt i smeten.
4. Blanda alla ingredienserna till kryddblandningen i en skål.
5. Häll 1/3 av smeten i formen. Strö över hälften av kryddorna och täck med ytterligare 1/3 smet. Strö över resten av kryddorna och ringla över resten av smeten.
6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter, eller tills den är genomgräddad, testa gärna med en sticka. Låt kakan svalna lite och vänd sedan upp den på ett galler eller fat för att svalna helt med formen ovanpå.

Annons
Annons
Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette

Schackrutor

Foto: Ulrika Pousette

ca 40 kakor

Ljus mördeg

  • 125 g kylskåpskallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1⁄2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kallt vatten

Mörk mördeg

  • 125 g kylskåpskallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1⁄2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker 
  • 1 msk kallt vatten

Gör såhär:

1. Tärna smöret till den ljusa degen och lägg det i en matberedare (med degkniv) tillsammans med resten av ingredienserna. Mixa ihop till en deg. Eller arbeta snabbt ihop degen för hand i en bunke. Överarbeta inte degen. Gör sedan samma sak med den mörka degen. Plasta in och låt dem vila i kylskåpet i cirka 1 timme.
2. Kavla ut den ljusa degen till en cirka 1 cm jämnt tjock platta. Skär plattan i 1 cm breda stänger. Gör likadant med den mörka degen. Låt stängerna vila i 10 minuter i kylskåpet.
3. Pensla längderna med vatten och lägg sedan ihop dem två och två – en ljus och en mörk. Lägg dem därefter ovanpå varandra två och två – i motsatt färgordning. Tryck till och försök samtidigt att behålla formen av en fyrkant. Rulla in i bakplåtspapper och se till att de är helt hoptryckta. Låt vila i kylskåpet i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) under tiden. Täck en plåt med bakplåtspapper.
4. Skär längderna i cirka 7 mm tjocka skivor och lägg dem på plåten. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 7 minuter (den ljusa degen ska inte få någon färg). Låt svalna helt på plåten.

Annons
Annons
Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette
Recepten är hämtade ur Kaka på kaka av Camilla Hamid, Bonnier fakta.

Recepten är hämtade ur Kaka på kaka av Camilla Hamid, Bonnier fakta.

Foto: Ulrika Pousette

Äppelkaka med frosting

Foto: Ulrika Pousette

24 bitar

  • 4 äpplen, gärna syrliga svenska
  • 2 dl brun farin strö
  • 3 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1⁄2 tsk malen ingefära
  • 4 stora ägg
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl matolja
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1⁄2 tsk salt

Frosting

  • 200 g rumsvarmt, mjukt smör
  • 400 g naturell färskost
  • 2 dl florsocker 

Kolasås

  • 1 dl brun farin strö
  • 1 1⁄4 dl vispgrädde 

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Fodra en långpanna, 30 × 40 cm, med bakplåtspapper.
2. Skala äpplena och riv dem grovt. Lägg det rivna i en skål och blanda med farinsocker, kanel, kardemumma och ingefära.
3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp. Vänd försiktigt in äppelblandning och olja.
4. Sikta ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt genom en finmaskig sil. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet med slickepotten. Fördela jämnt i långpannan och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter, eller tills kakan är genomgräddad. Låt svalna helt.
5. Medan kakan gräddas gör kolasåsen: Koka farinsocker och grädde till kolasåsen på medelvärme under omrörning i cirka 10 minuter, eller tills såsen blivit tjockare. Häll i en skål och låt dn tjockna ytterligare
i kylskåpet i minst 30 minuter.
6. Lägg smör och färskost till frostingen i en bunke. Vispa ihop till en krämig och jämn blandning med en elvisp, vispa gärna i några minuter. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt in det till en helt klumpfri frosting med slickepotten. Bred eller spritsa ut frostingen över kakan och ringla över kolasås. Skär upp i bitar och servera direkt, eller förvara inplastad i kylskåpet. Går bra att frysa in.

Recepten är hämtade ur Kaka på kaka av Camilla Hamid, Bonnier fakta. Foto: Ulrika Pousette
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons