Annons
X
Annons
X

Investorhöjdare undanhöll 190 skattemiljoner

En av svenskt näringslivs tunga makthavare, Gunnar Brock, undanhöll en förmögenhet på 190 miljoner kronor från Skatteverket i flera år. Det visar SVT:s granskning av självrättelserna till Skatteverket de senaste fem åren.

[object Object]
Gunnar Brock Foto: Claudio Bresciani/TT

Gunnar Brock är bland annat ordförande i skogsbolaget Stora Enso och styrelseledamot i Wallenbergsfärens maktbolag Investor. Han var också under många år vd för verkstadsjätten Atlas Copco.

När SvD Näringsliv kontaktar honom för en kommentar så svarar han skriftligen:

"Efter att ha varit bosatt och arbetat 26 år i utlandet flyttade jag hem 2003. Jag tog då kontakt med en erfaren svensk skatterådgivare för att få hjälp med hemflyttningen och hur jag skulle göra med mina svenska deklarationer."

Annons
X

Han ska då ha fått beskedet att det utländska ägandet inte behövdes tas upp i hans svenska deklaration.

"Några år senare fick jag kontakt med en annan skatterådgivare som trodde att det första beskedet jag fått kanske var felaktigt. Då jag inte ville att det skulle råda några som helst tvivel vände jag mig till Skatteverket och begärde omprövning", skriver Gunnar Brock.

Vidare poängterar han att det helt och hållet handlar om kapitalinkomster, inte förvärvsinkomster.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  "Inget av detta har med mina svenska uppdrag att göra; alla tjänsteinkomster såsom lön, arvode etc från Sverige och utlandet har jag till fullo deklarerat från 2003 när jag flyttade hem. Min omprövning fick bifall och det hela är sedan länge utagerat."

  Näringslivshöjdare hade 190 oskattade miljoner svt.se Flera tungviktare hade oskattade miljoner utomlands svt.se Finansministern: Bättre än att de inte betalar alls svt.se
  Annons

  Gunnar Brock

  Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X