Investor varvar upp i finska Wärtsilä

Wallenbergs Investor växlar upp i finska fartygsmotorjätten Wärtsilä. Investor med vd Börje Ekholm nyinvesterar nära 6 miljarder kronor och tar kommandot i bolaget. Källor som står familjen Wallenberg nära räknar med att Investor sätter in flera personer i styrelsen.

Under strecket
Publicerad
Investors vd Börje Ekholm.

Investors vd Börje Ekholm.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons

I det tysta har Börje Ekholm byggt upp en urstark position i Wärtsilä, som gjorde en vinst på nästan 3,6 miljarder kronor förra året. Bolaget har jämförts med både Atlas Copco och ABB och tillverkar stora naturgasdrivna båtmotorer samt kraftstationer. Motorerna finns bland annat på M/S Viking Grace, en av Viking Lines nya jättefärjor.

Investors första investering i bolaget skedde redan 2012. Då gick man ihop med den finska finansfamiljen Ehrnrooth, som man har historiska band till, och bildade ett samriskbolag som köpte en del av Wärtsilä. Då var det familjen Ehrnrooth, via bolaget Fiskars, som tog kommandot. I och med gårdagens affär blir läget det omvända. Familjen Wallenberg tar kontrollen medan Fiskars tar ett steg tillbaka och behåller en mindre andel.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons