Investor nollar skatten systematiskt

Investors lönsamma dotterbolag Mölnlycke har genom skatteplanering inte betalat någon bolagsskatt sedan 2008. Skatteverket har ifrågasatt upplägget och frågan ligger nu i domstol. Även i Gambro uteblev skatteinbetalningarna till staten under Wallenbergs tid som ägare.

Under strecket
Publicerad
ROBERT HENRIKSSON SVD
Foto: ROBERT HENRIKSSON SVD
Annons

När Investor för några veckor sedan släppte sin delårsrapport var presskonferensen för ovanlighetens skull förlagd till Göteborg. Orsaken var att Investor ville lyfta fram det helägda sårvårdsföretaget Mölnlycke Health Care. Presentationen fokuserade bland annat på bolagets tillväxt och höga lönsamhet, under tredje kvartalet var rörelsemarginalen hela 31 procent och under de första nio månaderna i år var rörelsevinsten 2,2 miljarder kronor. En siffra pratades det dock inte så mycket om: den som visar hur mycket svensk bolagsskatt Mölnlycke betalat sedan Investor klev in som ägare.

Ett telefonsamtal till Skatteverket avslöjar att den siffran i princip är noll mellan 2008 och 2012, förutom några hundratusen som något bolag i koncernen betalat ett enstaka år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons