Invest Swedens jobbsiffror var ett luftslott

SvD NÄRINGSLIV GRANSKAR Den statliga myndigheten Invest Sweden bluffar till synes systematiskt när det gäller hur många jobb man har bidragit till genom kinesiska investeringar i Sverige. 600 påstådda nya jobb visar sig i verkligheten vara 60.

Under strecket
Publicerad
Annons

SvD Näringsliv kan i dag avslöja ett märkligt luftslott av jobb som inte existerar och strategiska allianser som inte finns när det gäller kinesiska investeringar i Sverige. Allt redovisat i en omfattande statistik från myndigheten Invest Sweden, som sorterar under utrikesdepartementet. Myndigheten har regeringens uppdrag att få utländska företag att investera i Sverige och därmed skapa nya svenska arbetstillfällen.

Det tydligaste exemplet är Geelys köp av Volvo i augusti förra året. Det resulterade i 400 nya jobb meddelar myndigheten. Just den här affären tar för övrigt generaldirektör Per-Erik Sandlund upp i den nytryckta årsredovisningen och skriver stolt att Volvo-Geely-affären ”har medfört 400 nya arbetstillfällen”. Den typen av statistik använder sedan myndigheten för att motivera de dryga 60 miljoner de årligen får av regeringen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons