Annons
X
Annons
X

Invest Swedens jobbsiffror var ett luftslott

SvD NÄRINGSLIV GRANSKAR Den statliga myndigheten Invest Sweden bluffar till synes systematiskt när det gäller hur många jobb man har bidragit till genom kinesiska investeringar i Sverige. 600 påstådda nya jobb visar sig i verkligheten vara 60.

SvD Näringsliv kan i dag avslöja ett märkligt luftslott av jobb som inte existerar och strategiska allianser som inte finns när det gäller kinesiska investeringar i Sverige. Allt redovisat i en omfattande statistik från myndigheten Invest Sweden, som sorterar under utrikesdepartementet. Myndigheten har regeringens uppdrag att få utländska företag att investera i Sverige och därmed skapa nya svenska arbetstillfällen.

Det tydligaste exemplet är Geelys köp av Volvo i augusti förra året. Det resulterade i 400 nya jobb meddelar myndigheten. Just den här affären tar för övrigt generaldirektör Per-Erik Sandlund upp i den nytryckta årsredovisningen och skriver stolt att Volvo-Geely-affären ”har medfört 400 nya arbetstillfällen”. Den typen av statistik använder sedan myndigheten för att motivera de dryga 60 miljoner de årligen får av regeringen.

Problemet är bara att siffran inte stämmer. Några 400 jobb har inte skapats. Siffran är en bluff – även om Volvo uttrycker sig mer artigt.

Annons
X

–Nej, de 400 jobben känner vi inte igen, säger Per-Åke Fröberg, talesman och presschef på Volvo.

Han ber att få återkomma för att undersöka saker närmare. Några dagar senare är han mer säker på sin sak:

–Det faktum att vi fick nya ägare för Volvo 2010 skapade i sig inte några nya jobb här. Vi vet inte riktigt vad Invest Sweden syftar på när man talar om 400 nya jobb, säger Per-Åke Fröberg.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Loth Hammar, pressinformatör på Invest Sweden, säger att siffran 400 rör sig om en ”uppskattning” från deras sida.

  –Vi gör helst försiktiga uppskattningar och vill att statistiken ska vara så nära verkligheten som möjligt, insisterar Hammar.

  Geelys köp av Volvo var den största kinesiska investeringen i Sverige 2010. 2009 toppade Beijing Autos köp av teknologi från Saab Automobile statistiken, sett till antalet nya jobb. 100 nya jobb skapades i Sverige, enligt den statliga myndigheten.

  Men här liksom i fallet med Volvo tycks siffran fabricerad. Gunilla Gustavs är talesperson på Saab i Trollhättan:

  –100 nya jobb är inte en siffra vi känner igen. Affären med Beijing Auto ledde till några tillfälliga uppdrag. Men inga riktiga jobb alls faktiskt.

  Sammantaget påstår Invest Sweden att de tio största investeringarna sedan 2008 har lett till 600 nya jobb, som myndighetens kontor i Shanghai under ledning av Kinachefen Eddie Chen har främjat. Men när SvD Näringsliv granskar uppgifterna faller luftslottet samman. Det visar sig att det i själva verket rör sig om en tiondel av den siffran, 60 nya jobb. I sju av de tio investeringarna är siffrorna överdrivna eller helt felaktiga.

  Totalt säger Invest Sweden att de har lockat 66 kinesiska investeringar sedan 2008. I 23 fall medger till och med Invest Swedens att inga jobb har skapats. När det gäller de övriga investeringarna rör det sig förvånansvärt ofta om små okända bolag, representationskontor eller forskningssamarbeten, som tekniskt sett räknas som investeringar.

  Många av jobben i småbolagen verkar dessutom ha gått till inflyttade kinesiska medborgare. I flera fall har det varit svårt att få tag på bolagsrepresentanter. Företagen saknar telefonnummer och har bara en c/o-adress till en advokatbyrå i Stockholm.

  Kinesiska Treeland AB är ett sådant företag. Enligt Invest Sweden har bolaget, som bildades så sent som i januari förra året, skapat 15 nya jobb. Men enligt revisionsbolaget Matrisen AB, som sköter Treelands bokföring, betalas det ut lön till bara en person, en kinesisk vd.

  SvD Näringslivs granskning visar också att Invest Sweden verkar ha satt i system att ta åt sig äran av kinesiska investeringar de inte haft något med att göra. Invest Sweden hävdar att de främjade det kinesiska storbolaget Hengrui Medicines nyetablering i Huddinge. Men vd:n på det svenska bolaget blir förvånad när SvD ringer.

  – Invest Sweden hade inte något som helst att göra med investeringar. Vi har aldrig jobbat med dem, säger vd Zhou Xiaoxiong.

  Loth Hammar försvarar sig med att myndigheten ofta jobbar mot investerarnas huvudkontor i Kina. Cheferna på dotterbolagen i Sverige känner därför inte alltid till Invest Swedens roll där, menar Hammar. SvD Näringsliv ringde därför Qi Na i Kina. Hon är vd för en av de största kinesiska investeringarna som Invest Sweden sade sig ligga bakom i Sverige 2010. Det handlar om Guoce Nordic, ett väletablerat kinesiskt bolag inom miljöteknikbranschen med huvudkontor i Wuhan i Hubeiprovinsen.

  –Jag kan garantera att Invest Sweden inte har någonting att göra med vår investering i Sverige 2010, säger Qi Na till SvD Näringsliv.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X