Annons

”Invasiva arter – ett hot att ta på allvar”

Parkslide och gul skunkkalla.
Parkslide och gul skunkkalla. Foto: Bengt Ekman/Naturfotograferna/IBL Bildbyrå

Det blir bara dyrare och dyrare för varje dag som politikerna väntar med insatser mot invasiva främmande växter. Det skriver Inger Ekrem, Fritidsodlingens riksorganisation.

Under strecket
Publicerad
Foto: Per-Olov Eriksson/TT
Foto: Bengt Ekman/Naturfotograferna/IBL Bildbyrå
Foto: Bengt Ekman/Naturfotograferna/IBL Bildbyrå
Foto: Bengt Ekman/Naturfotograferna/IBL Bildbyrå
Foto: Bengt Ekman/Naturfotograferna/IBL Bildbyrå

Under 1980-talet kom de första rapporterna om massförekomst av spansk skogssnigel, även kallad mördarsnigeln, i Sverige. Den är nu en av de värsta skadegörarna i trädgården och medför stora kostnader för odlare i hela landet. Att i dag utrota den spanska snigeln skulle kosta ofantliga summor pengar vilket gör det omöjligt. Myndigheternas bristande förmåga att agera i tid för att minska spridningen har medfört att den i dag finns i större delen av Sverige, ända upp till Vilhelmina. Hur många fler invasiva främmande arter ska få ta över vår natur innan politikerna drar i nödbromsen?

Parkslide är en fruktad växt som håller på att ta över vår natur, precis som spansk skogssnigel. Den har redan blivit en kostsam historia för många husägare när växtens massiva rötter tränger sig in i vattenledningar och förstör husgrunder. Andra invasiva främmande växter är jättebalsamin och blomsterlupin, som så vackert blommar längs våra åar och vägar men som ohämmat kväver alla andra växter i sin närhet. Vresros tar över stränder helt och hållet i södra Sverige och jätteloka som snart finns i hela landet kan ge allvarliga hudskador vid hantering.

Annons
Annons
Annons