Annons

Invandringspolitiken– en dansk gordisk knut

Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen är inne på sin åttonde förhandlingsdag med de röda stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten. Frederiksen har en förhoppning om att få leda en dansk S-regering i minoritet. Arkivbild.
Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen är inne på sin åttonde förhandlingsdag med de röda stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten. Frederiksen har en förhoppning om att få leda en dansk S-regering i minoritet. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Invandringspolitiken är den gordiska knuten i de danska regeringsförhandlingarna.

Hur stora eftergifter kan Socialdemokratiet göra för lösa upp den?

– Bryter de sitt löfte i den frågan undergrävs deras trovärdighet i väljarnas ögon, säger statsvetarprofessorn Rune Stubager.

Under strecket
Daniel Kihlström / TT
Publicerad

"Inte lätt och inte snabbt". Det var vad Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen sade dagen efter folketingsvalet den 5 juni sedan hon fått uppdraget att leda de danska regeringsförhandlingarna.

Åtta dagar efter valet har Danmark ännu ingen regering, men under onsdagen avslutade Socialdemokratiet och de röda stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten den första förhandlingsrundan på Christiansborg. Nu flyttar förhandlingarna tillfälligt till Bornholm där Folkemødet – Danmarks svar på Almedalen – pågår 13–16 juni.

Annons
Annons
Annons