Annons

Per Gudmundson:Invandring ska inte vara politiskt tabu

Statsminister Stefan Löfven (S) och dåvarande vice statsminister Åsa Romson (MP) den dag då regeringen tvangs möta konsekvenserna efter åratal av ha behandlat invandringen som en tabu-fråga.
Statsminister Stefan Löfven (S) och dåvarande vice statsminister Åsa Romson (MP) den dag då regeringen tvangs möta konsekvenserna efter åratal av ha behandlat invandringen som en tabu-fråga. Foto: Lars Pehrson / Svenska Dagbladet
Under strecket
Publicerad

Tabu är ursprungligen ett polynesiskt begrepp. Det hämtades hit av den brittiske upptäcktsresanden James Cook, som år 1776 gav sig ut på sin tredje expedition – egentligen på jakt efter Nordvästpassagen runt Nordamerika – och hamnade i öriket Tonga. Han, som var en man av upplysningstiden, förvånades över att infödingarna lät bli att äta vissa djur och beträda vissa platser, helt utan rationella skäl. Öborna kallade det tabu – och att bryta mot ett sådant var förenat med fara av övernaturlig karaktär. Genom Cooks reseskildringar etablerades begreppet i Europa.

Tabu är också den enda förklaring jag kan se till varför vi hamnade där vi hamnade hösten 2015, med 163 000 asylsökande, systemkollaps, tältläger och skenande utgifter. Hur kunde vi låta det hända?

Annons
Annons
Annons