Annons
Ledare

Per Gudmundson:Invandrares jobbsiffror kraftigt skönmålade

Integrationsproblemen är värre än vad som påstås. Det visar professor Lars Calmfors i boken ”Hur ska fler komma in på arbetsmarknaden”, skriven tillsammans med bland andra Per Skedinger (th).
Integrationsproblemen är värre än vad som påstås. Det visar professor Lars Calmfors i boken ”Hur ska fler komma in på arbetsmarknaden”, skriven tillsammans med bland andra Per Skedinger (th). Foto: Erik Nylander/TT
Under strecket
Publicerad

Integrationsproblemen är värre än vad som brukar påstås. Exempelvis har bara tre procent av kvinnor födda i Afrika som bott i Sverige upp till fem år fast heltidsjobb. Det finns heller inga uppenbara svar på problemen, varnar några av landets ledande arbetsmarknadsforskare. De arbetsmarknadspolitiska verktygen har i bästa fall blygsam effekt.

Det är väl känt att sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda är större i Sverige än i andra OECD-länder. Problemet har dock tonats ner med hänvisning till att Sverige generellt har en hög sysselsättningsgrad, särskilt tack vare det höga arbetskraftsdeltagandet bland kvinnor. Men sättet att mäta skönmålar läget.

Annons
Annons
Annons