Annons

Ivar Arpi:Invandrare är inte robotar

Turkisk robot visades i fredags upp på Comic Con i Saudiarabien. Det var första gången något sådant evenamang hölls där.
Turkisk robot visades i fredags upp på Comic Con i Saudiarabien. Det var första gången något sådant evenamang hölls där. Foto: STR / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Alla offentliga utredningar som har gjorts visar samma sak: invandringen till Sverige är en nettokostnad. Länge var det dock närmast konsensus att invandringen var lönsam för alla. Och fortfarande dyker påståendet upp i debatten. Men nu gäller det bara på lång sikt. Detta trots att den senaste långtidsutredningen (SOU 2015:95) visade att vi kommer tvingas pensionera oss allt senare på grund av den kostnaden som invandringen innebär.

Grunden till att hävda att blir en ekonomisk vinst härrör från studier som i stort sett bygger på samma antaganden. För enkelhetens skull tar vi den korta versionen. Anta att världen är uppdelad i två regioner: rika Nord och fattiga Syd. Låt oss också anta att kostnaden för en flytt är noll. Eftersom lönerna är högre i Nord har arbetare i Syd starka incitament att flytta dit. Det driver ned lönerna i Nord, men leder till brist på arbetare i Syd vilket driver upp lönerna där. Med tiden utjämnas den globala ojämlikheten och det spelar ingen roll var man bor. Detta är vad nyliberala ekonomer kallar för en ”gratislunch”.

Annons
Annons
Annons