Annons

”Invandrarna motor i svenska ekonomin”

Svenska invandrare startade nu ikoniska företag i USA som bussbolaget Greyhound och varuhuskedjan Nordstrom, skriver författarna.
Svenska invandrare startade nu ikoniska företag i USA som bussbolaget Greyhound och varuhuskedjan Nordstrom, skriver författarna. Foto: Jae C Hong/AP

Mångfald är avgörande för sysselsättning och tillväxt. Sverige och USA delar erfarenheter inom området integration, skriver USA:s ambassadör Mark Brzezinski, Rafael Bermejo, IFS, och Peter Dahlen, AmCham Sweden. De lanserar nu ett svenskt upphandlingsprogram för invandrarföretagare.

Under strecket
Publicerad

Sverige, liksom många andra länder i Europa, står inför stora utmaningar likväl som stora möjligheter när det gäller integrationen av invandrare. För att integrationen ska bli framgångsrik är det viktigt att svenska företag involveras. Därför lanserar den amerikanska handelskammaren i Sverige (AmCham Sweden), den Internationella Företagarföreningen (IFS) och den amerikanska ambassaden ett program för upphandling från invandrarägda företag i Sverige i syfte att öka mångfalden bland leverantörer. Detta partnerskap bygger på en övertygelse om att invandrarägda företag i hög grad bidrar till att skapa arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt.

**Sverige och USA **delar erfarenheter inom området integration. Inom en till två generationer kommer majoriteten av befolkningen i USA att ha en minoritetsbakgrund – till stor del på grund av invandringen. I dag i Sverige är en av fem människor invandrare eller barn till invandrare. Invandring är inte ett nytt fenomen. Det har definierat vårt kulturella arv och har utgjort en ekonomisk motor i århundraden. Alltför ofta i dag talar vi om invandring i termer av "vi" och "dem". Denna attityd hindrar oss från att omsätta kreativiteten, uppfinningsrikedomen och människors kompetens till att skapa arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt. Det är också en av grundorsakerna till de betydande sysselsättningsklyftorna, i synnerhet i Europa, mellan inhemska och invandrade arbetstagare.

Annons
Annons
Annons