Annons

Jordlöparens bok. Om natur, konst och människorInvändningarna hopar sig mot Tidholms natursyn

Thomas Tidholm, född 1943, är författare, dramatiker och poet.
Thomas Tidholm, född 1943, är författare, dramatiker och poet. Foto: Po Tidholm

Thomas Tidholm utforskar människans förhållande till naturen. ”Det påminner väl mycket om en viss typ av manliga författares lovtal till den naturligt goda kvinnan”, skriver Per Klingberg om ”Jordlöparens bok”.

Under strecket
Publicerad

Få litterära former ställer författaren inför så svåra utmaningar som naturprosan, den hybridform mellan sakprosa och skönlitteratur som fått ett kraftigt uppsving det senaste decenniet. För vad är egentligen ”naturen”? Den som tar sig tid att tänka efter finner snart att det är ett ovanligt hopplöst paraplybegrepp. Ett ord som betecknar allt från rådjur till ramslök, parasiter och stillastående gölar (för att enbart hålla sig till sådant som jag i skrivande stund råkar ha inom promenadavstånd) förmedlar inte mycket mer information än att det handlar om det icke-mänskliga. Och hur gestaltar man detta andra i något så specifikt mänskligt som språket? 

Inte så lite av den moderna naturprosan kretsar kring den här problematiken: Thomas Tidholms ”Jordlöparens bok” är inget undantag i sammanhanget. Undertiteln anger att det här är en bok ”om natur, konst och människor”. Låter det precist? Det är det inte – och möjligen är det också en central poäng. I den lyriska kortprosans form utforskar Tidholm människans och naturens förhållande till varandra i en tid då jämvikten mellan de två tycks ohjälpligt skadad.

Annons
Annons
Annons