Invånarna sparar mer på posten än på börsen

Under strecket
Publicerad
Annons

TOKYO Omgiven av affischer med norska vyer och Grieg-musik sitter en lokal japansk mäklare i sin förort till Tokyo. Han är en länk i den kedja som förser norska kommuner med japanska krediter.
Det är många miljarder som Kommunbanken i det oljerika Norge lånar av japanska sparare - till en ränta så låg att växelkursriskerna bleknar.
Så finns det också en hel ocean av sparkapital i Japan för kapitalhungriga låntagare både inom landet och ute i världen.

Det japanska sparandet har efter kriget växt till enorma belopp. Enligt Bank of Japan uppgick hushållens finansiella tillgångar i mars 2000 till närmare 1 400 biljoner yen (runt 110 000 miljarder kronor), eller nästan tre års BNP i Japan.
Av dessa tillgångar var 18 procent eller 250 biljoner yen (cirka 20 000 miljarder kronor) placerade i postsparandet. Nästan dubbelt så mycket eller 34 procent fanns på vanliga bankkonton. Ytterligare 28 procent låg i försäkringar - en placeringsform som kraftigt ökat sin andel under 1990-talet.
Mindre än 5 procent av de
japanska hushållens finansiella tillgångar fanns år 2000 i direktägda aktier, knappt 5 procent i fonder och bara 2 procent i obligationer. Andelen privata placeringar i den sortens tillgångar har mer än halverats sedan 1985, enligt Bank of Japan.

Annons
Annons
Annons