Annons

Intrum Justitias tillstånd hotas

Fifflet i Intrum Justitias redovisning kan leda till att statliga Datainspektionen drar in bolagets tillstånd att bedriva inkassoverksamhet. Det skulle hota hela bolaget. Även auktorisationen från Svenska Inkassoföreningen riskerar att dras in.

Under strecket
Publicerad

Intrum Justitia har drygt 2 500 anställda i ett tiotal europeiska länder. De viktigaste marknaderna är Sverige, Norge, Danmark och Storbritannien. Förra året omsatte företaget 2,7 miljarder kronor och gjorde en vinst före skatt på 238 miljoner kronor. Fair Pay - Rättvisa i affärer. Det är Intrum Justitias hörnpelare och grundfilosofi som ska genomsyra allt arbetet i företaget. i Fair Pay - Rättvisa i affärer Intrums vd Jan Roxendal I går meddelade Intrum Justitia att det skulle dröja till november innan mer information kring redovisningsmyglet i det engelska dotterbolaget presenteras. Beskedet fick Stockholmsbörsen att förvisa Intrum Justitia till skamvrån genom att placera bolaget på obs-listan. Men följderna av affären kan bli betydligt allvarligare än så. Intrum Justitias särskilda till- stånd att bedriva inkassoverksamhet kan i värsta fall vara i fara.

- Om det framkommer brister när det gäller själva verksamheten, att driva in fordringar, till exempel problem med redovisningen av inkasserade medel, då skulle vi kunna dra in bolagets tillstånd, säger Rolf Samuelsson, dataråd på Datainspektionen, som delar ut de tillstånd som inkassolagen kräver. - Men vi gör en helhetsbedömning. Naturligtvis kan brister även i andra avseenden ha betydelse. Datainspektionen granskar regelbundet alla inkassobolag för att se till att de uppfyller god inkassosed. - Med tanke på vad som hänt på Intrum Justitia kan det finnas skäl för oss att titta på bolaget i ett tidigare stadium än planerat, säger Rolf Samuelsson.

Annons
Annons
Annons