Annons
X
Annons
X

Introverta får stimulans av tystnad

Introvert personlighet har fått ett stort uppsving med boken ”Quiet”, som kom ut i USA i början av året. Sedan författaren Susan Cains föredrag las ut i mars på sajten TED har nästan 2,8 miljoner sett henne berätta om styrkan i att vara inåtvänd.

”Vi introverta vill tänka mycket innan vi säger något”, berättar Susan Cain, som upptäckte att hon blev bättre som affärsjurist på Wall Street ju mer hon vågade vara sig självreflekterande, tystlåten och uthållig.
”Vi introverta vill tänka mycket innan vi säger något”, berättar Susan Cain, som upptäckte att hon blev bättre som affärsjurist på Wall Street ju mer hon vågade vara sig självreflekterande, tystlåten och uthållig. Foto: AGNETA LAGERCRANTZ

IDAG

Susan Cain gör så klart en poäng av det. Att hon – en inåtvänd person – just nu behöver agera väldigt utåtvänt, eftersom så många där ute vill höra henne berätta hur det är där inne, hos en introvert. I en värld hon beskriver som utformad för de extroverta.

Nog nu, vill hon säga, med att gå omkring och känna sig som om det fattas något i ens personlighet. En markering som paradoxalt nog krockar litet med presentationen av hennes succébok ”Quiet”.

– Då uppmuntrar jag ju samtidigt världen att se mig genom just det filtret. Här kommer den introverta … Det blir ju märkligt.

Annons
X

I ett helt liv har folk fått henne att tro att det ”skulle vara något fel med att tänka och inte prata”. Från första sommarlägret som nioårig bokslukare till den dag i mars då hon stod inför en hel värld genom föredragssajten TED och talade om ”the power of introverts …”

Då, på sommarlägret, uppmanade lägerledaren henne att vara mer utåtriktad. Så småningom blev hon jurist på Harvard för att hon trodde det automatiskt skulle göra henne mer självsäker – fastän hon egentligen ville skriva böcker. Och hon följde med på partyn – fastän hon egentligen ville sitta hemma med en bok eller träffa bara en nära väninna.

– Jag har så många gånger känt att det inte är okej med mitt tysta och introverta sätt, förklarar Susan Cain i sitt TED-föredrag, vars räkneverk ökar med så där fem tusen klick varje dag.

När vi ses i början av juni ska hon alldeles strax upp på scen för att tala på en ledarskapskonferens i Ålesunds konserthus på norska västkusten. I parkområdet utanför äter vi lunchlådan med räkor i tillsammans. Några veckor tidigare hade jag presenterat mig för henne som en 100 procent extrovert, något jag vid det här laget förstått att man inte kan vara; då skulle man ha en diagnos. De allra flesta av oss finns någonstans utmed skalan, varav 30–35 procent mot den introverta polen, enligt den forskning Susan Cain hänvisar till. Vissa studier pekar på fördelningen 50–50.

– Ändå talar vi väldigt litet om hur de introverta känner sig, för ingen formulerar deras erfarenheter, säger Susan Cain.

Vad gör en människa introvert?

– Det är inte blyghet, för den handlar om rädsla för negativa omdömen. Läggningen handlar om hur man svarar på stimulans.

Enkelt uttryckt behöver extroverta en massa stimulans för att inte bli uttråkade, och energin kommer utifrån – mycket folk, mycket prat. Laddandet av batterierna sker genom att vara med andra.

Introverta behöver mindre stimulans för att känna sig levande och får sin energi från den inre världen – läsande, reflekterande, djupa samtal en och en. Återhämtningen sker genom att ha tid för sig själv.

Då Susan Cain rett ut det här under sina många föreläsningar det här året har många, många kommit fram till henne efteråt och känt igen sig: ”Det är som om du talar om min vardag”, ”din berättelse kunde vara min.”

– Också framgångsrika människor kämpar med detta. Det har varit en intressant erfarenhet, hur vd:ar och företagare ofta känt sig obekväma i sina roller – just för att de är introverta.

Vad säger de till dig?

– Många berättar om barndomen, hur föräldrar och lärare uppmuntrat dem att vara mer sociala. Varför kan du inte vara som din syster eller din bror och umgås med andra? De hade lärare som klagade på att de bara sa något om de fick frågan. Lärarna var säkert välmenande, men förstod inte hur sårande det kan vara att inte tillåtas vara som man är.

Hur ska man veta om man är extrovert eller introvert?

– Det är ju inte svart eller vitt, vill Susan Cain betona. Vi befinner oss alla någonstans på skalan. Det är komplexiteten i personlighetsteorin som folk gillar, och det är bra.

Sedan svarar hon i alla fall på frågan och säger att man kan tänka efter i vilka situationer man känner sig som mest levande. Är det då man är för sig själv och har tyst omkring sig kanske man är introvert. Om det sker då man har mycket folk omkring sig är man nog extrovert. Det är viktigt att hitta vad man själv trivs bäst med.

– Jag, till exempel, får som mest energi när jag får sitta på kaféer och skriva, och sen gå hem till min familj eller träffa en nära väninna. Andra känner att de måste springa runt på sin arbetsplats och vara bland folk för att få energi.

Kvällen innan har Susan Cain anlänt från Kanada, bokturnén drar henne runt halva jordklotet. Det första som hände i Ålesund var en middag för alla 500 konferensdeltagare och föreläsare på ett gammalt trankokeri med andrahandsmöblemang från 1950-talet.

Hur var det? Jag menar – som introvert?

– Jag älskar vacker miljö och när det är varm och mysig stämning, och där kunde man ha intima samtal med folk. Jag skulle gärna ha stannat längre. Men annars uppfattar jag partyn som väldigt tröttande. En massa konversation innan man kommer till det som är intressant.

Så är det för de flesta introverta, säger hon, de gillar att ha roligt med andra människor, men träffar helst en eller två åt gången. Då uppstår äkta, naturliga möten, beskriver Susan Cain.

– Jag bryr mig inte ett dugg om 100 nya kontakter, utan brukar tänka att om jag träffar en eller två på varje party blir det en himla massa nya människor under ett helt liv.

Hon förklarar att när de introverta blir överväldigade av för mycket stimulans förlorar de energi, precis som de extroverta när de får för litet. Då kan de bli uttråkade och rastlösa. Däremellan pendlar vi alla. Susan Cain poängterar att det gäller att försöka fungera på bästa sätt mellan dessa poler – att varken bli överväldigad eller uttråkad.

Hur går det att så ofta tala inför så mycket folk som du gör nu?

– Jag börjar vänja mig … Förr var det fruktansvärt skrämmande. Men när det handlar om något som jag verkligen bryr mig om kan jag också träna min utåtriktade sida.

Nu vänder sig Susan Cain till mig som extrovert och säger: Precis som de flesta andra har också du en introvert sida, och alla behöver utforska sin motsats. Samhället med sin betoning på extroverta behöver lyfta fram de introverta för att få balans, och vi som individer behöver få balans i oss själva.

Hur kan vi få det?

– Genom att ge den andra sidan mer tid. Extroverta kanske ska stanna hemma en lördagkväll, lägga ifrån sig sin smartphone, ta en promenad. Eller till och med schemalägga tid för sig själv under dagen – det borde ses som lika viktigt som att samspela med andra.

Och om man är en sann introvert?

– Om man är lycklig med det, varför ändra på sig?

Men när Susan Cain nu står inför den ena stora publiken efter den andra och pratar om sin bok ”sträcker hon sig mot andra sidan”. Det måste också en extrovert göra om han eller hon vill skriva sina memoarer. Det skulle inte gå utan avskildhet, tid för sig själv och plats för den inre drivkraften.

– Har man något riktigt viktigt man vill åstadkomma i sitt jobb kan det vara okej att göra sånt som egentligen inte känns naturligt för ens läggning. Det gör jag ju när jag håller föredrag om min bok. Det fungerar, men bara om jag sedan får gå undan för återhämtning, någonstans där jag kan återvända till mitt sanna jag.

Läs mer om introverta

Annons
Annons
X

”Vi introverta vill tänka mycket innan vi säger något”, berättar Susan Cain, som upptäckte att hon blev bättre som affärsjurist på Wall Street ju mer hon vågade vara sig självreflekterande, tystlåten och uthållig.

Foto: AGNETA LAGERCRANTZ Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X