Annons

Intresset gav färre apatiska

Sedan november förra året har endast fem asylsökande barn blivit apatiska i Sverige. SvD kan avslöja att den kraftiga minskningen skedde samtidigt som det blev känt att polisen utreder om apatiska barn blivit utsatta för någon form av påverkan. En ny forskningsrapport visar att det inte går att avfärda manipulation eller simulering som skäl till ett apatiskt beteende.

Under strecket
Publicerad

Det finns inte en enskild orsak till varför en del asylsökande barn blir apatiska. Nader Ahmadi, docent i sociologi vid Stockholms universitet, har på uppdrag av den nationella samordnaren för barn med uppgivenhetssymptom genomfört en rapport. Studien visar att varken trauma, kultur eller den svenska asylprocessen kan ge generella förklaringar till varför asylsökande barn visar uppgivenhetssymptom i Sverige.
Nader Ahmadi anser att det inte går att avfärda manipulation eller simulering som möjliga skäl. I inget av barnens ursprungsländer i det före detta Sovjet och det före detta Jugoslavien förekommer apatiska barn. Fenomenet finns inte heller dokumenterat
i något annat land än Sverige. I de familjer där ett barn insjuknar fungerar oftast övriga syskon normalt.

– Problemet är mångfacetterat. Jag blev mest förvånad över att det var en så drastisk minskning av antalet apatiska barn, säger Nader Ahmadi.
I början av mars 2006 behandlades 65 apatiska asylsökande barn i landet. Ytterligare 82 barn som varit asylsökande men fått uppehållstillstånd fick behandling. En månad senare hade barnen i den senare gruppen blivit 59. Forskarna känner inte till något fall där ett barn blivit friskt utan att ha fått uppehållstillstånd.

Annons
Annons
Annons