Intressanta debutanter

Debutanter, debutanter, debutanter. 51 stycken närmare bestämt presenteras på Stockholms filmfestival där ”ung” och ”ny” är de två viktigaste kodorden. Vem ska bli den nya Quentin Tarantino eller Sophia Coppola? Det är bland tävlingsfilmerna det avgörs.

Under strecket
Publicerad
Annons

Debuterande Miranda July har redan utnämnts till en ny Sophia Coppola med sin underfundiga Me and You and everyone we know. Den handlar bland annat om den spirande kärleken mellan en kvinna i färdtjänsten (spelad av July själv) som drömmer om att bli konstnär (July är också performanceartist) och en övergiven skoförsäljare. Hans yngre son porrsurfar på nätet medan den äldre leker sexlekar med två utmanande tonårstjejer. En Happinessliknande film som hela tiden balanserar på avgrunden utan att falla ned. En klar favorit.

Ung mans väg ut i livet kan varieras lika många gånger som yngre filmskapare tar fram videokameran. Festivalen bjuder både på den pessimistiska och den optimistiska versionen.
I britten Thomas Clays The great ecstasy of Robert Carmichael går det åt helvete för den mobbade Robert. All den frustration han upplever, trots höga betyg och vackert cellospel, måste få sitt utlopp. Och efter att han hakat på ett gäng drogande dropouts får han sitt tillfälle. Det börjar med en gängvåldtäkt och slutar med en förnedrings- och mordscen, som jag varmt rekommenderar att man avstår från. Filmens budskap kan sammanfattas i att utanförskap är ett helvete, som kan leda till ett ännu värre helvete. Förvisso sant men deprimerande.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons