Recension

The fog of warIntressant för den kunnige

Under strecket
Publicerad
Annons

When will they ever learn? kved Pete Seeger i en av 60-talets många protestlåtar. Ska de nånsin lära sig av sina misstag, dessa krigiska män?
Svaret från en av den tidens mest prominenta hökar, USA:s försvarsminister Robert McNamara, tycks vara nej. Människan går i grund och botten inte att ändra på, menar han, men under vägen fram till denna slutsats hinner McNamara passera och vrida på många intressanta iakttagelser.
Den långfilmslånga dokumentären ”The fog of war” är till stora delar en monolog där den 87-årige McNamara filosoferar över sitt liv och de krig och konflikter som han kommit att spela en aktiv roll i. Under andra världskriget var han en ung analytiker i flygvapnet, bland annat när USA brandbombade 67 japanska städer 1945. I Tokyo dödades 100 000 civilpersoner under en enda bombnatt. Var det moraliskt rätt eller fel när alternativet var att offra 100 000 amerikanska soldaters liv på en markinvasion?
Hans befälhavare i Japan var Curtis LeMay, senare en beryktat hård flyggeneral i Vietnamkriget med mottot ”Bomba dem tillbaka till stenåldern!”. Då var befälsordningen den omvända eftersom John F Kennedy gjort McNamara, nyutnämnd ordförande i Ford, till försvarsminister. Efter mordet på Kennedy 1963 satt McNamara kvar under president Lyndon Johnson till 1968. Då hade 25 000 amerikaner stupat i Vietnam.
Det skulle bli dubbelt så många, plus över en miljon vietnameser. Han verkar inte ångra sin roll som krigsmakare. Han vill mest förklara att många misstag begås i krigets dimma och att man ibland måste göra illa för att göra gott.

En av de slutsatser McNamara drar av sitt liv är att nationer i konflikt måste visa empati med fienden i betydelsen försöka förstå hur han tänker. Det lyckades i Kubakonflikten där man gav den sovjetiske ledaren Chrustjov en chans att rädda ansiktet, men misslyckades i Vietnam.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons