Annons
X
Annons
X

Amelie Langby: Intoleransen i Malmö fortsätter att bekymra

Den utsatta situationen för judar i Malmö är fortsatt bekymmersam. Sedan flera år har de växande problemen varit allmänt kända, men hatet har inte minskat.

Antalet polisanmälningar om hatbrott med antisemitiska motiv i Malmö har i år och förra året nästan tredubblats jämfört med 2011 och 2010, skrev
Sydsvenskan i går. Malmö utmärker sig dessutom nationellt. Om Skåne undantogs från riksstatistiken skulle nivån för antisemitiska hatbrott i landet i princip kunna betraktas som oförändrad de senaste två åren, enligt Brottsförebyggande rådet. Det kan också noteras att antalet anmälningar av hatbrott mot hbtq-personer har ökat i Malmö, när en minskning har skett i resten av landet.

Särskilt anmärkningsvärt är emellertid det faktum att inte ett enda av de anmälda hatbrotten med antisemitiska motiv har lett till fällande dom.

Annons
X

Sedan förra hösten har Malmöpolisen en särskild hatbrottsgrupp som ska prioritera dessa ärenden. Ansträngningar av den sorten är bra, men knappast tillräckliga för reda ut den intolerans som vi gång på gång får bekräftad finns i Malmö.

Ytterst är det ansvariga politikers uppgift att gå till botten med den situation som har medfört att vissa människor inte längre känner att det finns en framtid för dem i staden.

När det har gått så långt är de förolämpningar och påhopp som riktas mot individer inte enbart ett angrepp mot ett trossamfund eller en grupp, utan även mot det fria samhället.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den första juli lämnade Illmar Reepalu (S) sin plats som kommunstyrelsens ordförande i Malmö. I och med det fick den politiska ledningen en öppning att med något större förtroende ta sig an frågorna. Den möjligheten bör Reepalus efterträdare Katrin Stjernfeldt Jammeh inte låta passera.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X