”Intolerans mot fattiga är största hotet”

I en slutreplik skriver professorer att det inte är tiggeriet som riskerar samhällskontraktet, utan intoleransen mot Europas fattiga.

Under strecket
Publicerad
Foto: Lars Pehrson

Hans Swärd och Per Eriksson.

Foto: Mikael Risedal, Apelga
Annons

Vi har fått ett stort gensvar på vår debattartikel med rubriken För vem är tiggeriet ett problem? och många har hört av sig och vill veta mer. Det är vi glada för. I en replik på vårt inlägg hävdar Anders Cnattingius att ”tiggeriet riskerar att erodera det svenska samhällskontraktet” som bygger på ett nationellt finansierat socialt trygghetssystem för svenska medborgare. Eftersom det är ett argument som med jämna mellanrum förekommer i debatten om våra utsatta EU-medborgare är det av vikt att granska det.

Att några tusen av Europas allra fattigaste och mest diskriminerade medborgare utnyttjar sin rätt att tillfälligt vistas i Sverige, skulle erodera en av världens rikaste välfärdsdemokratier faller på sin egen orimlighet. De utsatta EU-medborgarna som tillfälligt vistas här har ingen möjlighet att ta del av vårt socialförsäkringssystem, såvida de inte får arbete här.

Annons
Annons
Annons