Annons
X
Annons
X

Intimt samarbete mellan FRA och NSA

Försvarets radioanstalt (FRA) har tillsammans med amerikanska signalspaningsmyndigheten NSA utvecklat system för att göra dataintrång och installera spionprogram.

[object Object]
FRA på Lovön. Foto: TOMAS ONEBORG

De kontroversiella uppgifterna förs fram av SVT-programmet Uppdrag granskning som sänds ikväll. Det bygger på dokument från Edward Snowden, den avhoppade amerikan som avslöjat hur USA:s National Security Agency (NSA) signalspanat i en rad länder. Innan Snowden flydde till Moskva, där han har en fristad, så lämnade han ifrån sig en databas med tusentals NSA-dokument. SVT har nu fått ut uppgifter om Sverige ur denna.

NSA beskriver FRA som en tekniskt högt kvalificerad myndighet och en högt värderad partner till NSA. Enligt dokumentet skulle den högsta NSA-ledningen med general Keith Alexander stå värd för FRA:s ledning under hela tre dagar i våras. Den dåvarande generaldirektören Ingvar Åkesson och fem av hans högsta chefer besökte NSA den 24-26 april.

Mötet var en årlig ”strategisk planeringskonferens” som var noga förberedd. Detta enligt de NSA-dokument som sammanställts inför mötet och som Uppdrag granskning nu publicerar utdrag ur. Tillsammans tänjer de två myndigheterna gränserna för vad som är tekniskt möjligt.

Annons
X

FRA har bland annat installerat programvaran XKEYXSCOR från NSA. Det är ett slag ”signalspaningens Google” som gör det möjligt att söka av enorma mängder e-post, inlägg i sociala forum, chattar med mera. I april hade FRA ännu inte tagit systemet i drift utan utvärderade det.

Mest kontroversiellt är ett närbesläktat samarbetsprojekt som drivits mellan NSA, FRA och deras brittiska partner Government Communications Headquarters (GCHQ). Det kallas Quantum och går ut på att göra dataintrång i andras datorer och infektera dem med spionprogram. Dessa ”märker” sedan data från datorn så att de sedan snabbt syns och kan fångas upp i de enorma datamängder som signalspaningsmyndigheterna övervakar.

I ett särskilt projekt kallat Winterlight har FRA, NSA och GCHQ prövat att göra intrång. Ett hundratal datorer utsattes för intrångsförsök och av dessa lyckades man i fem fall installera spionprogram så att deras trafik omärkligt också gick till brittiska GCHQ. Vad Winterlight spanade på framgår inte.

”Även om den övergripande framgången var liten, så kan denna ansträngning ändå ses som en framgång som prov betraktat”, skriver NSA. Enligt Uppdrag granskning ville dock GCHQ dra sig ur projektet eftersom det var tveksamt om det var lagligt. FRA är enligt dokumenten däremot mycket intresserat av att dela denna teknik och få del av spaningsresultaten.

Om FRA verkligen genomfört sådana dataintrång är dock oklart och det framgår inte av programmet. Dataintrång och förberedelse till dataintrång är straffbart enligt svensk lag.

I programmet vill FRA inte kommentera sina arbetsmetoder, inte heller NSA. Om FRA genomfört sådana här intrång, också kallat aktiv spaning, kan det strida mot de besked som FRA-chefen Ingvar Åkesson gett till riksdagens försvarsutskott.

Allan Widman, Folkpartiets försvarspolitiker, röstade för FRA-lagen som 2008 gav myndigheten utökade befogenheter. Så sent som den 7 november kom försvarsutskottet på besök till FRA som informerade dem om arbetet. Allan Widman som också är advokat förklarar att han är förvånad över de spaningsmetoder som tas upp i programmet:

– Jag har aldrig hört talas om detta i samband med svensk underrättelseverksamhet, säger Allan Widman till SvD.

Miljöpartiets försvarspolitiker Peter Rådberg röstade emot FRA-lagen. Han anser att staten nu passerat en farlig gräns där helt oskyldiga medborgare massavlyssnas och framhåller för SvD:

– Vi har misstänkt det här under lång tid. Nu får vi det bekräftat som fakta från NSA, säger Peter Rådberg som kräver att regeringen vidtar åtgärder så att det blir en starkare kontroll av FRA:s verksamhet.

Annons
Annons
X

FRA på Lovön.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 3

Försvarsutskottets Allan Widman (FP).

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT Bild 2 av 3

Peter Rådberg (MP)

Foto: SCANPIX Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X