Annons
Recension

Resa in i tomheten. En berättelse från SyrienIntima möten med Islamiska staten

Jürgen Todenhöfer samtalar med två IS-krigare.
Jürgen Todenhöfer samtalar med två IS-krigare. Foto: Frederic Todenhöfer

Jürgen Todenhöfer reste som första oberoende journalist in i Islamiska statens territorium. Samar Yazbek flydde från hemlandet Syrien 2011, men har sedan dess återvänt i hemlighet. Nu kommer böckerna om deras resor. Yazbeks poetiska berättelse, och Todenhöfers unika inifrån-reportage om ett IS som på ytan liknar ett uppsluppet sommarläger för ungdomar – men vars metoder liknar den organiserade brottslighetens.

Under strecket
Publicerad

En alldeles vanlig sommardag i norra Syrien 2013. Inga tunnbomber med sprängsplitter som dödar allt levande, bara enstaka artillerigranater som ingen tar notis om. Plötsligt slår en granat ner i huset där motståndsrörelsen dricker te. Alla därinne ramlar huller om buller. Sen börjar de skratta. ”De kunde inte sluta skratta, de inhalerade skrattet som motgift mot döden.”

Så skriver Samar Yazbek i sin bok ”Resa in i tomheten. En berättelse från Syrien”. Yazbek, som i dag bor i Paris, flydde från hemlandet Syrien 2011 och återvände sedan i hemlighet. Hon gör tre resor i det krigshärjade norra Syrien under 2012–13. Hennes språk är mjukt, mjukt om det hårda som pågår hela tiden. Så fruktansvärt att man inte vet hur det ska tas in, alla liken, de lemlästade barnen, de överlevande i sina jordhålor, de ständiga bombanfallen. ”Jag såg bara en verklighet: döden. En väldig öppen grav, en mun som aldrig någonsin mättades.”

Annons
Annons
Annons