Annons
X
Annons
X

Internettrafiken minskade

Minskad internettrafik, hot om att hundratals ärenden kommer att tas till domstol och ett första inlämnat fall till tingsrätten – så såg första dagen med Ipred-lagen ut. Men medan förespråkarna ser lagen som en framgång jämför riksdagsledamoten Karl Sigfrid (M) med Finland, där lagen inte har haft någon avgörande effekt.

(uppdaterad)

Det är uppgifter från företaget Netnod, som mäter huvuddelen av all internettrafik mellan svenska och internationella nät, som visar att internettrafiken gick ner igår, rapporterar Metro idag. Klockan 16 på onsdagen var trafiken 30 procent lägre än dagen innan, då Ipred-lagen fortfarande inte hade börjat gälla.

Också jämfört med tidigare dagar i veckan har trafiken gått ner, visar företagets mätningar.

– Merparten av all internettrafik är fildelning. Därför finns det ingen annan förklaring till den här kraftiga trafiknedgången än den nya Ipredlagen. Det sänder en väldigt stark signal att lagstiftningen fungerar, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån, till tidningen.

Annons
X

Både Antipiratbyrån och skivbolagens intresseorganisation Ifpi ser nu lagen som en framgång. Ifpis vd Lars Gustafsson säger till SvD.se att organisationen räknar med minst 100 anmälningar till domstol under året.

– Det är i och för sig en gissning, men det rör sig om ett hundratal, säger han.

Samtidigt har justitiedepartementet uppgett för SvD.se att man räknar med mellan 400 och 800 ärenden, och igår lämnades det första in till tingsrätten i Solna. Fem ljudboksförlag vill ha ut uppgifter om vem som står bakom en ip-adress som förlagen anser kan kopplas till uppladdning av tusentals ljudböcker.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men medan Ipred-förespråkarna tolkar lagen som en framgång gör den moderata riksdagsledamoten Karl Sigfrid en helt annan tolkning. Han jämför med Finland – även där sjönk internettrafiken och fildelningen direkt efter att landet implementerade EU-direktivet Ipred.

  Därefter ökade dock den olagliga fildelningen igen visar undersökningar och den är nu högre än innan lagen blev verklighet. Som SvD.se tidigare rapporterat svarar 69 procent av 15-åringarna i Finland att de fildelar upphovsrättsskyddat material.

  – Vi ser nu precis samma mönster i Sverige som i Finland. Det verkar väldigt överilat att nu tala om vilka effekter lagen har fått, utan det får man se på längre sikt, säger Karl Sigfrid till SvD.se och fortsätter:

  – Det är klart att folk är mer försiktiga initialt när osäkerheten är som störst, och det är så man kan tänka sig att det fungerade i Finland. Men när folk vänjer sig vid den nya situationen så återgår man till sina gamla vanor.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X