Annons
X
Annons
X

Internets fiender blir alltmer aktiva

KOLUMN | INTEGRITET

Nätet har revolutionerat vårt sätt att leva och kommunicera. Det ger en intellektuell rikedom som vi före 1990 bara kunde drömma om. Genom att människor får tillgång till information och varandra hotar internet såväl makteliter och affärsmodeller som diktaturer. Det borde ge en fingervisning om varför det är så vanskligt att installera generella övervakningssystem av ett öppet samhälle som vårt.

Buggning, datalagringsdirektivet, FRA, Ipred, Acta, spelutredningen, polismetodutredningen, Ipred2... De bildar en ogenomtränglig bokstavsdjungel, som en majoritet av svenska folket – inklusive de folkvalda – inte verkar se för alla träd.

Varje lagförslag kan tyckas legitimt för att stävja terrorism och brottslighet, men tillsammans hotar de något mycket större och viktigare: internet och dess härlighet.

Annons
X

De ovan uppräknade lagarna och utredningarna angår därför inte bara bloggare och ”pirater” utan oss alla. Med FRA och Ipred blir vi ögontjänare i ett panoptikon och låter bli att gå in på vissa hemsidor, eftersom vi vet att staten ser oss. Mjuk makt är lika effektiv som de kinesiska metoderna. Kreativiteten minskar. Kunskapsutbytet uteblir. Glädjen dör.

Nicklas Lundblad skriver i en tänkvärd understreckare (SvD 21/1) att ”Tanken att immaterialrätten måste till för att uppmuntra människor för att de skall skriva, forska och skapa, ter sig skrattretande i ljuset av mängden texter, musik, bilder och video som idag skapas av lust och intresse. Immaterialrätten som ett investeringsskydd är det enda som återstår, och där saknas en sund empirisk grund att utgå ifrån. Hur skall skyddet se ut? Hur bör det avgränsas? Ingen vet.”

Lundblad förutspår att striden i framtiden inte kommer att handla om musik och film, utan om kunskap och rätten att lära sig.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Idag vill polisen hacka sig in i privatpersoners datorer och i hemlighet installera fjärrstyrda avlyssningsprogram. Inom EU finns förslag om att stänga av människor från nätet om de använder det på fel sätt. Rätten att få vara anonym på internet är hotad. Enskilda länder bygger brandväggar längs nationsgränserna.

  Upphovsrätten har blivit en handelspolitisk fråga varför det gränslösa nätet nu håller på att delas in i regioner, vilket försvårar för nya företag och globala samarbeten. Mer processas i utredningar och hemliga förhandlingar – det mystiska handelsavtalet Acta ska enligt obekräftade uppgifter ge tullen rätt att genomsöka resenärers mp3-spelare och bärbara datorer i jakten efter olovligt kopierade ettor och nollor.

  Detta är exempel på hur en ohelig allians bestående av politiker i alla kulörer, skivbolag, lobbyister, terroristbekämpare och EU försöker stoppa in den nya världen i den gamlas ramverk.

  Vi blir ett land där myndigheterna bevakar medborgarnas liv, korrespondens, nöjen, affärer – och de har legala verktyg att använda sina hållhakar. Föga talar för att välvilliga tjänstemän och beskyddande beslutsfattare ser vidden av vad de håller på att ställa till med.

  Bodströmsamhället är en dystopi som smyger sig på både dig och mig. Vi behöver uppmärksamma politikerna på att de i sin nit att hålla rent från pirater och terrorister håller på att förgifta ett helt, levande, virtuellt jordklot.

  Sofia Nerbrand är vd och chefredaktör för samhällsmagasinet Neo.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X