Annons

”Internetoperatörerna måste skyddas från upphovsrättsindustrin”

Det är av yttersta vikt att vi ger internet det skydd det förtjänar. Annars riskerar vi att stjälpa vår yttrandefrihetstradition på något så trivialt som en underhållningsindustri. Det skriver Christopher Kullenberg, nätaktivist och doktorand i vetenskapsteori vid Göteborgs universitet.

Under strecket
Publicerad

Idag skedde en razzia mot webhotellet PRQ:s lokaler under ledning av Paul Pintér, chef för polisens antipiratenhet. Vi minns alla tillslaget mot The Pirate Bay under 2006 som ledde till att ett antal publicistiska sajter togs ned i ett trubbigt och slarvigt polisingripande. Idag står Wikileaks servrar hos PRQ, som visserligen inte drabbades den här gången. Men aktiviteten från upphovsrättsindustrin och deras nära samarbete med polisen ställer en mycket viktig fråga på sin spets. I jakten på upphovsrättsbrott sker ett systematiskt övergrepp på rättigheter som åtminstone i lagboken värderas långt högre än upphosvrätten. Tillslagen trampar konsekvent farligt nära vår yttrandefrihet och vårt meddelarskydd. Det är dags att vi ger skydd åt våra internetoperatörer, som idag utgör ett av våra viktigaste journalistiska verktyg.

Globalt går trenden åt ett helt annat håll. I den strida strömmen av läckta dokument från ACTA-förhandlingarna ser vi hur upphovsrättsindustrierna kämpar för att tvinga internetoperatörer att samarbeta med dem. Utanför demokratisk insyn, i hemliga förhandlingar mellan ett fåtal länder där bland annat Indien är uteslutna, pågår således ett radikalt anfall mot den infrastruktur som idag spelar en allt viktigare roll för det fria ordet.

Annons
Annons
Annons