Annons
X
Annons
X

Internetaktivister från Sverige trotsar censuren i Iran

Tack vare internetaktivister från bland annat Sverige kan iranierna kringgå censuren och få tillgång till information regimen inte vill att de ska ha.
Dataingenjören Ali Mehrabi är en av dem som upplåter sin ip-adress.

Iran-amerikaner i Kalifornien protesterar mot valet i Iran. Demonstrationer och protester har hållits över hela världen.
Iran-amerikaner i Kalifornien protesterar mot valet i Iran. Demonstrationer och protester har hållits över hela världen. Foto: CHRIS CARLSON/AP

Iranierna kan i dag inte surfa fritt på internet. Sajter som Youtube och Facebook är stängda. Men tack vare internetaktivister kringgår de censuren.

28-årige Ali Mehrabi är en av många svenskar som satt upp sin dator som en så kallad proxyserver. Genom den kan människor i Iran få tillgång till ett fritt internet.

– Man laddar ner en programvara och installerar den på sin dator. Iranierna surfar då in på de förbjudna sidorna via min ip-adress. Det är inte svårt och det kräver inte stora datakunskaper, förklarar Ali Mehrabi.

Annons
X

Enligt honom finns det olika tekniker man kan använda och de är olika säkra för slutanvändaren i Iran.

– Man kan göra det enkelt, publicera sin ip-adress på till exempel Twitter. Men då kan även Iranska regimen se den, de övervakar nämligen informationen på nätet.

För Ali Mehrabi är det självklart att hjälpa till och han hoppas att fler kommer att göra det.

– Att upplåta sin ip-adress är helt riskfritt, det är inte olagligt på något sätt. Man kan begränsa användarna till vissa specifika sidor som nu censureras.

Ali Mehrabi anser att det är viktigt att visa stöd för det iranska folket på olika sätt. Att filma en demonstration i Sverige och lägga ut klippet på Youtube, betyder jättemycket, säger han.

I dag väntas stora protester i Iran och Ali Mehrabi befarar att fler kan komma att dödas. Regimen har hotat med att utvisa alla utländska journalister och det oroar 28-åringen.

– Om regimen kastar ut alla utländska journalister kommer det att bli värre. Samtidigt är jag inte pessimistisk, det finns informationsvägar till och från Iran. Vi kan göra mycket för att hjälpa våra landsmän, exempelvis delta i demonstrationer, kontakta våra folkvalda politiker och be dem lyfta dessa frågor på en högre nivå. Att sätta upp sin dator som en proxyserver är bara ett av många sätt att göra en insats för våra landsmän.

Annons
Annons
X

Iran-amerikaner i Kalifornien protesterar mot valet i Iran. Demonstrationer och protester har hållits över hela världen.

Foto: CHRIS CARLSON/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X