Annons
X
Annons
X

Internetabonnemangen kan bli dyrare

Frivilliga avtal och ett litet påslag på räkningen från bredbandsoperatören är det bästa sättet för att förnya den svenska upphovsrätten, menar regeringens utredare Jan Rosén.

Av TT

De senaste året har det varit väldigt högt tonläge mellan dem som vill skydda den traditionella upphovsrätten och dem som vill ha mycket liberalare lagstiftning.

Jan Roséns förslag från i våras om en ökad frivillighet, där de konsumenter som så vill, kan betala extra för att få tillgång till upphovsrättsskyddat material, möttes med skepsis från de flesta håll. Rosén tror dock att förslaget ger stora aktörer, som till exempel bredbandsoperatörerna, ett verktyg som de i dag saknar.

– De vill inte ha något som liknar den gamla kassettavgiften eller en lag som tvingar fram ett tarifftänkande. De vill ha frivillighet och det är ju vad avtal är, säger Jan Rosén.

Annons
X

Han tänker sig att avgiften kan bli en tia extra i månaden, eventuellt mer för storkonsumenten. Hans förslag innebär dock inte att den som betalar en liten avgift köper sig fri från förbudet mot illegal nedladdning.

– Vi börjar i helt andra änden och försöker få upphovsmännen att erbjuda sina repertoarer. Det vill de inte i dag eftersom de blir robbade på allting, säger Jan Rosén.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X