Annons
X
Annons
X

Internet tar nytt kliv

UTVECKLINGEN FORTSÄTTER. Internet är på väg in i nästa fas. Det blir en drastisk förändring när vi börjar använda video, rörliga bilder, i en helt annan omfattning än tidigare. Padmasree Warrior, ett av internetvärldens verkligt tunga namn, räknar med att elproduktion, utbildning och sjukvård påverkas rejält de närmaste åren.

Foto: ANNIKA AF KLERCKER, HASSE HOLMBERG/SCANPIX

I mitten av 1990-talet slog internet igenom bland en bredare allmänhet. Att skicka e-post och surfa på webbsidor har sedan dess blivit en del av vardagen för de allra flesta.

Genomslaget har förstärkts av bredbandsutbyggnaden och enligt Post- och telestyrelsen finns det nu omkring fyra miljoner bredbandskunder i Sverige. Internationella teleunionen räknar samtidigt med att det är 1,7 miljarder människor i världen som använder internet, via bredband eller en enklare form av uppkoppling.

Genomslaget har med andra ord varit enormt. Men internet har långt ifrån funnit sin slutgiltiga form. Enligt Padmasree Warrior står nätet tvärtom inför en rad drastiska förändringar.

Annons
X

–Vi är på väg in i internets andra fas. Hittills har vi mest använt nätet för enkel kommunikation som e-post, filöverföring och att gå in på olika hemsidor. I nästa steg blir nätet en medieplattform som vi framför allt använder för video i en rad olika former, säger Padmasree Warrior.

Nu ska man direkt säga att Padmasree Warrior delvis talar i egen sak. Hon är teknikchef för amerikanska Cisco, det företag som stått för en hel del av den teknik och utrustning som använts för att bygga upp internet. Ju mer trafik det blir i näten, desto mer tjänar Cisco på att sälja utrustning till företag och operatörer.

Men hon är också en visionär på området. Padmasree Warrior var en av dem som president Barack Obama uppges ha funderat på som tänkbar för posten som USA:s första nationella it-chef.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bland kvalifikationerna hade hon då bland annat 23 år på Motorola. Där var hon bland annat teknikchef i spetsen för 26000 ingenjörer och forskare. Motorola var länge en av världens främsta mobiltillverkare innan bolaget hamnade i en djup kris.

  Som teknikchef för Cisco konkurrerar hon nu med en rad andra företag som också vill vara med i leken när internet förändras och näten växer. Det gäller bland annat svenska Ericsson där den avgående vd:n Carl-Henric Svanberg ibland målat upp just Cisco som den farligaste konkurrenten.

  –I internets nästa fas kommer det mer att handla om tjänster där man agerar direkt och omedelbart ser när något händer. Det är samma tänkande som på Facebook och Twitter. Det är en väldig skillnad mot den första fasen där vi skickade e-post som mottagaren läste när det passade, säger Padmasree Warrior.

  Det här ställer ökade krav på näten. Men framför allt påverkas näten av att användningen av video, rörliga bilder, väntas öka dramatiskt framöver. Det handlar om allt från enkla korta sekvenser med förhållandevis låg kvalitet, som på Youtube, över mer traditionellt tv-tittande via bredbandet till extremt kapacitetskrävande tjänster där man har videomöten med folk världen över med så bra kvalitet att det i praktiken upplevs som om alla satt i samma rum.

  –Videokonferenser har funnits länge, men det har fungerat så dåligt att bara några få har använt tekniken. Under internets första fas var näten helt enkelt inte anpassade för video. Nu måste vi bygga näten så de klarar video med skiftande kvalitet, säger Padmasree Warrior.

  På företagen kommer den här förändringen att få stor effekt, enligt Padmasree Warrior. Med nya videolösningar kan de anställda samarbeta lättare, både med kolleger och med underleverantörer.

  Men framför allt räknar hon med att utvecklingen av internet leder till drastiska förändringar på områden som hittills inte påverkats så mycket. Det gäller först och främst produktion och distribution av el.

  Elbolagen i Sverige, USA och många andra länder arbetar mycket med att försöka göra elnäten intelligenta. Med hjälp av avancerad it ska de bland annat anpassas till att elen framöver produceras på många ställen, inte bara vid några stora kraftverk.

  De intelligenta elnäten ska också hjälpa oss konsumenter att använda elen på ett smartare sätt. Om efterfrågan exempelvis jämnas ut över dygnet behöver elsystemet inte vara så stort.

  –Det är uppenbart att it kommer att spela en viktig roll för att hantera klimathotet. Vi kan till exempel göra byggnader mer energieffektiva med it och det är en sak som man jobbar mycket med i de tätbefolkade delarna av Asien. Det här är ett område där det blir mycket innovation framöver, säger Padmasree Warrior.

  De andra två områdena som kommer att förändras med hjälp av ny teknik de närmaste åren är sjuk- och hälsovård samt utbildning. I det första fallet handlar det, enligt Padmasree Warrior, om mycket mer än att förbättra den nuvarande vården med hjälp av exempelvis nya it-baserade journalsystem.

  –Det allra viktigaste är att man genom it och video kan få tillgång till sjukvård på platser som inte haft läkare tidigare. Det blir en enorm förbättring om de åtminstone kan kommunicera med en läkare via video. På utbildningsområdet har det ju inte hänt mycket sedan 1960-talet och även där finns det stort utrymme för ändringar.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: ANNIKA AF KLERCKER, HASSE HOLMBERG/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X