Annons
X
Annons
X

"Internet of things" – revolutionen som väcker frågor

Soptunnor som meddelar när de är fulla, tvättmaskiner som tvättar när elen är billigast och kylskåp som beställer hem mat. ”Internet of things”, IoT, kallas utvecklingen mot ett helt uppkopplat samhälle. Men med den följer också frågor kring etik, säkerhet och syfte.

Under förra veckans mobilmässa i Barcelona presenterade Samsung sitt smarta kylskåp, som bland annat visar vad som finns i det.

Under förra veckans mobilmässa i Barcelona presenterade Samsung sitt smarta kylskåp, som bland annat visar vad som finns i det. Foto: Richard Drew/AP

Den tekniska utvecklingen i Sverige har gått fort. Smarta telefoner i nästan var mans hand har lett till stora möjligheter för nya tjänster och lösningar. Men nästa digitala steg har ännu knappt börjat tas.

”Internet of things” innebär att allt möjligt digitaliseras. Allt från duschmunstycken till vägar kommer att kunna koppla upp sig mot internet och dela data. Enligt Lisa Kaati, biträdande programchef på forskningsprogrammet Internet of Things Sverige, är utvecklingen något av en revolution.

– Man måste tänka om när det gäller affärsmodeller. Företag ska kunna erbjuda tjänster som drar nytta av ”Internet of things”. Det innebär stora förändringar för industrin. Det gamla tänket att varje sak bara har en uppgift kommer inte att fungera, säger Lisa Kaati.

Annons
X

Lisa Kaati, biträdande programchef på forskningsprogrammet Internet of Things Sverige. Foto: Lars Pehrson

Men IoT sträcker sig mycket längre än så, menar Lisa Kaati. Hela vårt vardagsliv kommer att förändras. En vanlig morgon kan se ut så här inom tio år:

– Hemmet har lärt sig vilken tid du går upp på morgonen och satt på kaffet, reglerat temperaturen och fixat mysbelysning. Kylen har beställt saker, som affären har skickat hem till dig. Din bil kör dig till jobbet medan du läser tidningen och du handlar din lunch genom att bara vifta med handen och registrera köpet på ett chip som du har opererat in i handen, säger hon.

Sjukvården är ett annat område som kan dra stor nytta av IoT. Medicinteknikbolaget Kontigo Care har utvecklat vårdsystemet TripleA, som ska hjälpa personer med alkoholproblem. Genom att använda en alkoholmätare, som kopplas till en app i telefonen, kan vårdgivare få regelbunden information om hur en patient mår mellan besöken. Maria Winkvist, produktchef på Kontigo Care, säger att tekniken kommer att betyda väldigt mycket för patienterna.

– Helt plötsligt har vi ett nytt redskap. Det handlar framförallt om att spara lidande för patienten, men också om att spara kostnader för samhället. Runt 80 procent av patienterna hamnar i återfall, vilket bland annat leder till kostsamma boendeformer. Genom det här systemet kan också anhöriga och arbetsgivare meddelas direkt.

Optimismen är stor kring IoT. Men det finns stora utmaningar för tekniken, berättar Lisa Kaati.

– Problemet är att alla olika prylar har ett eget gränssnitt. Alla företag har sin egen lösning. Vi måste se till att vi kan styra alla uppkopplade saker med ett enda gränssnitt.

Hanteringen av datan som skickas runt mellan maskiner och människor är en av de mest centrala delarna när det gäller IoT. Det är viktigt att människan är i centrum och att tekniken finns där för att underlätta för oss, säger Lisa Kaati.

– Det är lätt om man har teknisk bakgrund att man vill göra jättecoola saker bara för att tekniken finns, trots att det inte finns någon användning för det.

– Det finns etiska aspekter också. Vem ska ha tillgång till personlig data som lagras i molntjänster? Du vill inte att datan från din uppkopplade våg når till exempel försäkringsbolagen. Helt plötsligt kan du inte få en sjukförsäkring för att dina värden är för dåliga.

Maria Winkvist på Kontigo Care betonar att säkerheten är otroligt viktig inom medicintekniken.

– Man måste göra rigida riskbedömningar, hur man säkert lagrar data och hur man får till spårbarhet för patientsäkerhet. Många småföretag har kanske inte förstått vidden av detta.

Lisa Kaati säger att IoT är en teknik som också kommer att göra samhället mer kostnadseffektivt. Hon nämner sophantering som ett exempel. Om soptunnorna har sensorer som känner av när de är fulla behöver inte sophämtarna åka ut och hämta tomma tunnor, vilket sparar pengar.

För att IoT ska slå igenom på stor front krävs ett nätverk som kan hantera de enorma mängder data som skickas mellan maskiner. Den kommande 5G-tekniken kan vara nyckeln, säger Lisa Kaati.

– Allt måste kopplas upp och då måste vi ha ett nätverk för det som är mer pålitligt och snabbare. Det ska funka överallt även om täckningen inte är optimal.

Men ”Internet of things” har stor potential, tror Maria Winkvist.

– ”Internet of things” är ett jättespännande område och vi i Sverige har stora möjligheter. Jag tror på sikt att det finns väldigt många spännande lösningar.

Annons

Under förra veckans mobilmässa i Barcelona presenterade Samsung sitt smarta kylskåp, som bland annat visar vad som finns i det.

Foto: Richard Drew/AP Bild 1 av 2

Lisa Kaati, biträdande programchef på forskningsprogrammet Internet of Things Sverige.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X