Internet och talang räddar popvärlden

Under strecket
Publicerad
Annons

Ibland går det snabbt. Väldigt snabbt. För bara några få månader sedan visste inte en käft vem Alec Ounsworth var. Hans band, indiesvängiga Clap Your Hands Say Yeah, var ett småskaligt projekt med ett konstigt namn. Nu är CYHSY den hetaste potatisen i popvärlden och har gubbar som David Bowie och David Byrne som fans. Den sjätte december spelar de på Street i Stockholm.
Så hur gick det här till då undrar kanske vän av ordning? Ja, det är skivbolagens stora skräck (även känt som internet) som ligger bakom Clap Your Hands Say Yeahs framgångar. Debutskivan släppte gruppen själv via sin hemsida (http://clapyourhandssayyeah.com/) sedan tog bloggare och fildelare över. Pitchfork (skriver om musik på nätet) hyllade skivan. Rolling Stone instämde i kören.
Fast hade Clap Your Hands Say Yeah inte haft något att komma med skulle ju så klart inte något av det här ha hänt. Visst är nätet en bra kanal för musiker och band som inte passar in i lättsålda Idol-koncept, men det krävs ändå ett visst mått av talang för
att nå ut via internet.

När folk försöker beskriva vad de amerikanska gossarna pysslar med kommer en flod av referenser. Talking Heads, The Feelies, Television, Neutral Milk Hotel och The Arcade Fire är sådant som dyker upp oftast. Och nog stämmer det. Clap Your Hands simmar ju runt i någon slags neurotisk indiepopflod.
I januari kommer bandets skiva ut officiellt i Sverige. Kan man inte stilla sig till dess så finns det ju alltid importbutiker samt Internet att tillgå

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons